Életjel - aktuális újdonságaink

Hosszabb kihagyás után újra jelentkezik a heti könyvajánlónk, amelyben újdonságainkat ajánljuk olvasóinknak. Természetesen ez továbbra is csak szűk keresztmetszet, a bővebb kínálatért érdemes rendszeresen ellátogatni könyvtárunkba. A szokásos tematikát követve először szépirodalmi, majd egy-két érdekesebb szakirodalmi könyvet ajánlok. A könyvek borítóit az alábbi galéria tartalmazza:

José Rodrigues dos Santos portugál író viszonylag későn, a kétezres évek elején kezdett regényírásba (első regénye egy felkérésnek eleget téve novellának indult, csak miután kiütközött írói tehetsége, regénnyé bővült a történet), ám elég hamar berobbant a portugál, majd az európai irodalmi életbe. Történeteinek főszereplője Tomás Noronha professzor, aki mindenféle kalandokba keveredik. Életjel című, legújabb magyarul megjelent regényében Tomás és partnere, a magyar Bozóki Emese egy űrutazás során idegenekkel tervezi felvenni a kapcsolatot, amelyben akadályozzák őket az oroszok, valamint az ismeretlen is. Hogy miként sikerült a kapcsolatfelvétel és mennyire realisztikus lehet egy ilyen jövőkép, kiderült a regényből, melynek jelzete S 17.

Elena Ferrante olasz írónő, aki olyan visszavonultságban alkot, hogy az igazi nevét valószínűleg csak nagyon kevesen ismerik. A Nápolyi regényekkel hírnevet szerző írónő (ennek a sorozatnak hamarosan érkezik a negyedik kötete is) Tékozló szeretet színhelye szintén Nápoly városa (valószínűleg az írónő is itt él), témája pedig egy szeretettel és gyűlölettel teli anya-lánya kapcsolat. Delia az anyja temetésére tér haza és ennek kapcsán igyekszik felkutatni, hogy mitől lett az a rideg nő, aki. Az önvizsgálat eredményéről és a múlt démonairól az F 53-as jelzet alatt olvashatunk tovább.

A Gyűrűk ura, majd a Trónok harca zajos sikereivel felszaporodtak, illetve előtérbe kerültek a különböző fantasy történetek, ezeket általában George R. R. Martin ajánlásával igyekeznek eladni. Nincs ez másként mostani szerzőnkkel, Scott Lynch-csel sem, akiről azt írja Martin, hogy "ragyogó szerző", a történetéről pedig, hogy "friss, eredeti, lebilincselő mese". Nos, ettől függetlenül azt gondolom, hogy érdemes egy próbát tenni Az úri csirkefogó sorozattal, amelynek már két kötete jelent meg, a Locke Lamora hazugságai és A karmazsin lobogó. A történet amúgy egy igen kifinomult szélhámosról (Locke Lamora) és bandájáról szól, akik a gazdagoktól zsákmányolnak, ám a szegényeknek nem adják tovább a zsákmányt. A könnyű élet semmivé foszlik, mikor Camorr alvilágával háborúba keverednek... A karmazsin lobogóban pedig egy nagyon értékes zsákmányt igyekeznek megszerezni, hihetetlen kalandok közepette. A regények jelzete L 99.

Johanna Lindsey romantikus történelmi családregény-trilógiával jelentkezett, amely a Gabo Kiadó gondozásában jelent meg. A regényfolyam a Callahan és a Warren család történetét írja le, akik egymás közti viszályukat egy házasságkötéssel igyekeznek lezárni, ám ez nem várt bonyodalmakat is okoz. A több generáción átívelő családtörténet (Szívedben a válasz; Perzselő ölelés; Végy el még alkonyat előtt) elsősorban a szerzőnő rajongóinak, valamint a családtörténetek kedvelőinek ajánlható. Jelzete L 68.

Szerencsére a modern magyar történelemkutatás a 20. század egyre nagyobb területét dolgozza fel és teszi közkinccsé. A kommunizmus 40 éves uralma adja a legtöbb témát a kutatóknak, ám előtte a második világháború is hasonlóan nagy horderejű időszak. Pető Andrea Láthatatlan elkövetők című könyvében a nyilasmozgalom női résztvevőit veszi górcső alá. Általában az emberek tudatában az él, hogy kegyetlenkedéseket (főleg háború idején) csak a férfiak követhetnek el, ám Dely Piroska zsidók ellen elkövetett vérengzése a jó példa rá, hogy ez egyáltalán nem nemfüggő. Az eset alapos elemzése krimiszerűen van megírva, jelzete 301 P 64.

Testünk egyik legfontosabb szerve a máj, amely a bevitt ételek, italok kiválasztásárért, a méreganyagok lebontásáért felel, azaz nagyobb léptékben az egészségünkért. Anthony William természetgyógyász az Egészséges májműködés című kötetében arra világít rá, hogy májunk milyen összetett és bonyolult működéssel bír, illetve hogyan tudjuk a táplálkozásunkkal egészségesen tartani a szervet és ezáltal magunkat is. Nem is hinnénk, hogy milyen sok nyavalyát lehet helyes táplálkozással megelőzni, illetve hogy egészséges májunkkal még az öregedést és az elhízást is késleltethetjük vagy elkerülhetjük. Jelzete 615 W 75.

Kellemes böngészést kívánunk!

/Veres Tamás, tájékoztató könyvtáros/