Álom Doktor (2019) - filmajánló -

 Amerikai, misztikus thriller, horror

Játékidő: 151 perc

Rendező: Mike Flanagan

Szereplők: Ewan McGregor, Rebecca Ferguson, Kyliegh Curran

 

Megérkezett könyvtárunkba Stephen King nagysikerű regényének, a Ragyogásnak a folytatása immár filmadaptáció formájában is. A kultuszfilmmé vált, Stanley Kubrick által rendezett első kötet filmváltozata köztudottan nem lett a kedvence a borzongás nagymesterének, de annál nagyobb sikert aratott a nézők körében.

A történetben Jack Torrance, a szerető családapa feleségével és kisfiával beköltözik egy, a világtól elzárt hotelbe gondnoknak a téli holtszezon idejére. Az elszigeteltség és a hotel kísérteties volta egyébként is embert próbáló feladat elé állítana bárkit, és pláne nagy feladat egy gyenge lelkületű, alkoholproblémákkal küzdő ember számára. Mialatt szemtanúi lehetünk a kisfiú, Danny természetfeletti képességeinek, „ragyogásának”, addig világossá válik, hogy nem csak a hotel sötét múltjától van félnivalója a családnak, hanem az apa agyát elborító, őrült indulatoktól is.

Az Álom Doktorban immár felnőttként látjuk viszont Dannyt, aki a hotelben történt traumákat - apjához hasonlóan - alkohollal próbálja elnyomni. Teljes magányban él, azonban egy kisvárosba költözve gyorsan összebarátkozik a település gondnokával és elhelyezkedik a helyi öregek otthonában, ahol az időseket segíti át a túlvilágra. Itt ragasztják rá az Álom Doktor nevet. „Ragyogását” elnyomva éli többé-kevésbé békésnek mondható mindennapjait, mikor felbukkan a színen egy kislány, Abra, akiben még a Dannyénél is nagyobb erő lakozik. Abrával azonban hatalmas veszélyt kénytelen felvállalni, hiszen a kislány nyomában ott lohol egy veszedelmes banda, akik a hozzájuk hasonló képességű emberekre vadásznak. Danny, hogy legyőzze a banda vezetőjét, kénytelen visszatérni a kísértethotelbe, ahol azonban szembe kell néznie régi démonaival, ami az életébe is kerülhet.

Látható a filmen, hogy a rendező, Mike Flanagan kellő tisztelettel nyúlt hozzá King történetéhez, valamint az is egyértelműsíthető, hogy nagy tisztelője Kubrick adaptációjának. A visszaemlékezésekkel zseniálisan összekapcsolja a két film történetszálait, azonban az Álom Doktor önálló filmként is remekül megállja a helyét. El kell azonban keserítsem azokat, akik horrorba illő borzongást remélnek a történettől. A leginkább a misztikus thriller és dráma műfajába sorolható filmet bátran ajánlom minden fantasy-kedvelőnek.

Trailer

Fási Mónika