Könyvajánló az igazság nyomában

Mostani könyvajánlónkban két teljesen eltérő témát fogunk érinteni, ám mindkettő rendkívül érdekes a maga nemében, a könyvek műfaja pedig dokumentumregény lesz. 

Könyv: Éjfél Csernobilban (Adam Higginbotham)

1986. április 26-án egy olyan katasztrófa történt nem is olyan messze kis hazánktól, amely alapvetően rengette meg az addig fennálló világrendbe vetett bizalmat. A Pripjaty (Ukrajna) városa mellett található atomerőmű négyes reaktora felrobbant és ezzel olyan ökológiai katasztrófa jött létre, amelynek hatásai a mai napig érezhetőek. Az atomenergia békés felhasználásának prosperáló időszaka zárult le ezzel az eseménnyel, valamint a Szovjetunió nagyszabású reaktorfejlesztési programja is. Adam Higginbotham alapos kutatómunkájának eredményeként született meg az Éjfél Csernobilban című dokumentumregény, amely egészen az erőmű építésének gondolatától mutatja meg Csernobil megszületését, létezését és pusztulását. Eközben kitekint a fennálló szocialista rendszer és tervgazdálkodás hátulütőire, megmerevedett struktúrájából adódó hiányosságoka, a tervgazdálkodás miatti ellátási hiányosságokra, aminek köszönhető volt a katasztrófa. 

Csernobil témáját sok cikk, könyv, film és sorozat (legutóbb az HBO azonos című, nagy sikert aratott adaptációja, amelyből még híres szállóige is keletkezett: "nem jó, de nem is tragikus") dolgozta fel, ám Higginbotham könyve jó szívvel ajánlható a témát ismerőknek is, hiszen új szempontokat is felvonultat, regényszerűen, közérthetően meséli az eseményeket és mutatja be az előzményeket, valamint a társadalmi-gazdasági-politikai következméneket. Azóta a természet visszafoglalta a várost és meglepő revitalizáció következett be, de az atomenergia felhasználása már soha nem lesz olyan egységesen támogatott, mint a katasztrófa előtt volt. A kötet végén bibliográfia, glosszárium és megjegyzések segítik a téma minél alaposabb kivesézését. Jelzete 620 H 69.

 encrypted-tbn3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQ...

Következő regényünk témája szintén egy olyan esemény, ami igencsak ritkán fordul elő a világtörténelemben: egy pápa lemondását és utódlásának történetét dolgozza fel. 2013-ban olyan esemény történt, amely 700 éve nem fordult elő a katolikus egyház történetében: a regnáló pápa, XVI. Benedek lemondott a tisztségéről, de névleges pápai címét megtartotta. A meglehetősen konzervatív egyházi vezető helyére nem is választhattak volna ellentétesebb figurát az argentín focidrukker, meglehetősen világias nézeteket valló bíborosnál, Jorge Bergoglio-nál. Anthony McCarten A két pápa című könyve ezt az eseményt, váltást járja körbe, mint egy filmszerű narratívával meséli el, tárja fel a hátteret. A könyvből a Netflix készített filmet, amelynek alább látható az előzetese. A kötet jelzete 280 M 49.

 /Veres Tamás, tájékoztató könyvtáros/