Viszlát tegnap - válogatás újdonságainkból

Mostani ajánlónkba igencsak vegyes felhozatal került témát tekintve, nézzük is meg, hogy miket lehet leemelni az Újdonságok polcunkról (a borítókat most is galéria tartalmazza):

Mivel közeledik, sőt, a hosszú, meleg október után be is köszöntött a hűvös, esős, nyálkás novemberi idő, itt az ideje odafigyelni saját magunk és családunk egészségére. Ehhez nem kell rögtön a patikába rohanni mindenféle kemikáliákért, hanem a megfelelő ismeretek birtokában mi is elősegíthetjük immunrendszerünk állóképességének javítását. Kiváló, hétköznap is beszerezhető gyógynövények állnak rendelkezésünkre egy kis természetes megelőzéshez.

Stacey Dugliss-Wesselman könyve, a Természetes házipatika az élet minden területére kínál recepteket, legyen szó bőrápolásról, testápolásról, takarításról, de évszakhoz kapcsolódóan a szezonális kínálathoz is kínál testápolási, arcradír vagy éppen légyriasztó receptet. Jelzete 615 D 94. Ehhez kapcsolódik Renate Dittus-Bär Nagyanyáink házi patikája című kötete, amely a gyógynövények felhasználásán kívül azok termesztéséhez is jó tanácsokkal szolgál. Jelzete 633 D 68. Mindkét kötet gazdagon illusztrált.

Fordított sorrendünket megtartva egy újabb szakkönyvvel megyünk tovább, amely az utazáshoz kapcsolódik, amelynek manapság nincsenek évszakhoz kötött korlátai. A magyarok körében Ausztria minden tája népszerű úticél, télen pedig nyilván Tirol síparadicsomai vonzzák a turistákat. Tirol azonban nem csak télen, hanem nyáron is kiváló természeti látványosságokat kínál, ezért bármelyik évszakban érdemes oda ellátogatni (autóval fél napos útra kell számítanunk). Tirol felfedezéséhez nyújt segítséget Andreas Lexer útikönyve, amely a Marco Polo sorozatban jelent meg. A szerző sorra veszi a különböző városokat, tájegységeket, kirándulási, étkezési és szállási lehetőségeket és a mindennapos tartózkodáshoz is segítséget nyújt. Jelzete 914 L 63.

Nemrégiben könyvtárunkban járt Nemere István egy jó hangulatú író-olvasó találkozón, amelyen betekintést nyerhettünk lenyűgöző életművébe és munkásságába. A sci-fi regényekkel indult író az utóbbi időben már áttért a tudományosnak is nevezhető könyvek, valamint a történelmi regények írására, ám a találkozóra elhozta magával egy új sci-fi művét, melynek címe Viszlát, tegnap. Főszereplője egy időrendőr a 22. századból, akinek feladata az időtörések megakadályozása, ám közben ő is időbűnözővé vált, aki körül szorul a hurok... hogy menekül meg a számtalan korban keletkező csapdahelyzetekből? Megtudható a könyvből, melynek jelzete N 42.

Moskát Anita harmadik sci-fi regénye jelent meg 2019-ben, amely az Irha és bőr címet viseli. A fiatal szerző aktuális regényének főszereplői a fajzatok, akik állatokból váltak félig emberré egy fertőzésnek köszönhetően. A társadalom gettóba zárta őket, bérmunkában foglalkoztatja többségüket és természetesen fellángol a vita, hogy embernek kell -e őket tekinteni. A regény egy eredeti világban fontos kérdéseket boncolgat: mitől leszünk emberek? Milyen jogunk van dönteni más élőlények sorsa felől? Jelzete: M 91.

Madeline Miller arra vállalkozott, hogy az Odüsszeiából ismerős varázslónő, Kirké életregényét megírja. Kirké a Napisten lánya, ám különleges képessége csak egy van: képes varázsolni, amely az istenekre is fenyegetést jelent. A halandókkal barátkozó lányt egy lakatlan szigetre száműzi Zeusz, ahol tökéletesítheti tudományát, találkozhat mitológiai lényekkel, végül pedig egy istenséggel is szembe kell szállnia, meghozva a végleges döntést, hogy az isteni vagy a halandó létet választja. Jelzete M 68.

/Veres Tamás, tájékoztató könyvtáros/