Nagy-Britannia és Kiskunság

Manapság a külföldi országok közül Anglia, illetve egész Nagy-Britannia kedvelt célpontja a magyaroknak. Talán nem létezik olyan ember az országban, akinek ismerőse vagy családtagja kint ne tartózkodna. Ezért fontos megismerni az ország kultúráját, múltját, követni a napi híradásokban a munkavállalók helyzetét érintő intézkedéseket.

A szigetország megismeréséhez nagy segítséget nyújt legújabb kötetünk, amely a National Geographic Traveller sorozatának tagja. Christopher Somerville könyve részletesen taglalja Nagy-Britannia városait, tájegységeit, rövid leírással kiegészítve az igazán fontos alapadatokat. A gyönyörű képekkel (Alison Wright munkái) és könnyen érthető térképekkel illusztrált kötetben a tájegységek, illetve London külön színjelzéssel van jelölve, ami könnyíti az eligazodást. A kötet elején rövid történelmi, földrajzi, kulturális és gasztronómiai leírást is találhatunk. A még különlegesebb élményt "bennfentes tippek" segítik, amiket a szerző és az adott környéket ismerő emberek adnak. A könyv végén szállodák és éttermek hosszú jegyzékét találhatjuk meg, rövid jellemzéssel és adatlappal kiegészítve. Nagyon részletes és hasznos kötet, könyvtárunkból hétvégére, letéti díj ellenében kölcsönözhető vagy pedig az olvasóteremben forgatható. Jelzete 914 S 71.

Mai második kötetünk szintén olvasótermi használatra lett besorolva, mivel értékes darabról van szó, amit a Márai-program segítségével tudott könyvtárunk beszerezni. Kalotás Zsolt műve a Kiskunsági Nemzeti Parkot hivatott bemutatni. Az átlagember a Kiskunságra úgy gondol, mint kietlen pusztára, amely a végtelen szántómezőkön és homokdűnéken kívül egyéb látnivalót nem is kínál.

Kalotás Zsolt azonban rácáfol erre a sztereotípiára. Gyönyörű képekkel mutatja be hazánk ezen tájegységének eleven életét, gazdag növény- és állatvilágát. Mindegyik képhez rövid leírás is tartozik, amelyekből hasznos információkat nyerhetünk. Maga a terület egyébként hatalmas, Szegedtől Bugacon át egészen Kunszentmiklósig húzódik, szélességében pedig a Tisza és a Duna határolja. A képek is a nemzeti parkon belül található tájegységek szerint vannak elhelyezve (mindegyikhez tartozik egy rövid ismertető), böngészésük közben rögtön kedvet kapunk ahhoz, hogy mi is átéljük a fotós által felfedezett világot. Mivel a területen olyan városok is találhatók, mint Szeged, Kiskunhalas vagy Kecskemét, ezeket is fel tudjuk fedezni, akár hosszabb pusztajárás után, megismerve és átélve a városok kulturális életét. A régi jelmondat továbbra is él: ismerd meg hazád! A kötet jelzete 502 K 13.

/Veres Tamás, tájékoztató könyvtáros/