Könyvajánló karanténhoz

Ismét hosszabb kihagyás után jelentkezünk könyvajánlóval (mea culpa), amelyeket igyekszünk mindig az aktualitásokhoz igazítani. Jelen ajánlónkban egy trilógiát és egy négy részből álló regénysorozatot ajánlunk, amelyek terjedelmüknél fogva alkalmasak lehetnek a hosszú esték és hétvégék tartalmas eltöltéséhez.

Kezdjük J. D. Barker trilógiájával, amely a Négy Majom Gyilkosról (4MGY) szól. A trilógia harmadik kötete jelent meg idén tavasszal, ezzel zárul a történet. A sztori szerint a 4MGY évek óta garázdálkodik Chicago városában és minden alkalommal ugyanazt a metódust követi: fiatal lányokat rabol el, és meghatározott időközönként elküldi meghatározott testrészüket a szülőknek, akikről utóbb kiderül, hogy valamilyen súlyos gazdasági bűntettben érintettek. A nyomozás nem halad sehová, ám a hetedik esetnél úgy vélik, hogy a 4MGY egy véletlen baleset áldozata lesz, a halott férfinál megtalálják a gyilkos naplóját, viszont egy lány még raboskodik valahol, így beindul a versenyfutás az idővel. Sam Porter nyomozó és csapata dolgozik az ügyön, és elmondható, hogy egyik fordulat követi a másikat, párhuzamosan pedig a napló tartalmát is megismerhetjük, amelyből megérthetjük (valamilyen szinten), hogy a 4MGY miért lett az, aki, és miért cselekszi azt, amit.

Mivel trilógiáról van szó, így jól gondolhatjuk, hogy az első könyv végén nem sikerül elkapni a Négy Majom Gyilkost, így az üldözés folytatódik tovább, immár új helyszíneken is, miközben újabb és újabb, látszólag eltérő bűntények is történnek a városban.

Valóban egy izgalmas, szórakoztató, bár a hangzatos dicsérettel ellentétben nem műfajmegújító munkáról van szó, amely sokáig leköti az embert, jól adagolt csavarokkal és feszültségkeltéssel, több szemszögből is bemutatva az eseményeket. A karakterek kidolgozása is rendben van, viszont azt is el kell mondani, hogy a gyilkosságok brutalitása néhol sokkoló lehet! A sorozat kötetei: A negyedik majom, Az ötödik áldozat, A hatodik éjszaka. A könyvek jelzete: B 33.

David Baldacci neve a rutinos könyvtárba járók számára nem ismeretlen, számtalan remek könyv és történet-sorozat kötődik a nevéhez. Ezért ajánlom most az egyik legújabb hősét, Amos Deckert, aki immár három regény főszereplőjeként igyekszik megfékezni a gonoszt különleges képességeinek segítségével. Decker amerikai-futballistának készült, amikor egy fejsérülés következtében egyrészt megszakadt a karrierje, másrészt egyedi jelenségeket kezdett el tapasztalni: fotografikus memóriája lett, azaz mindent megjegyez és mindenre fényképszerűen tud visszaemlékezni, valamint szintesztéziát is kapott, amelynek köszönhetően bizonyos élményeket színekkel kapcsol össze (pl. halál tapasztalásakor minden kékben villódzik). A sportkarrier után rendőr lett, majd mikor brutálisan kiirtják a családját, elveszít mindent, valamint a lába alól a talajt is. Hajléktalanná válik, meghízik, majd kisebb magánnyomozói munkákat vállal. Amikor évekkel később szembejön egy nyom, elkezdi felderíteni a családja gyilkosának kilétét, így kerül kapcsolatba az FBI-jal, majd az ügy végén civil nyomozóként kezd el tevékenykedni egy csapat tagjaként.

A rigorózus, mogorva, udvariatlan Decker munkamódszerei enyhén szólva szokatlanok, ám sikerre visz több nyomozást is, majd az élete is kezd helyrerázódni, barátokat is szerez, a jövőben talán a szerelem is újra rátalál. A tényleges ügyekről most nem szólunk, ahhoz érdemes a könyveket végigolvasni (nem nehéz és kifejezetten nagy adagokban érdemes fogyasztani), ahol megismerhetjük Decker jellemfejlődését és fény derül arra, hogy az USA sem az a fenékig tejfel ország, mint sokan gondolják, társadalmi és gazdasági problémák is bőven jelen vannak.

A rövid fejezetek, a pörgő leírás és események élvezetes olvasmánnyá teszik nem csak ezt a sorozatot, hanem Baldacci többi regényét is. Az Amos Decker-sorozat kötetei: Emlékek börtönében, Végső fázis, Kiút, Bukottak, jelzetük B 19.

/Veres Tamás tájékoztató könyvtáros/