Letehetetlen olvasmányok

Két olyan kötet ajánlója következik, amelyek a címben említett kategóriába tartoznak. Közös jellemzőjük a fordulatos, izgalmas cselekmény, a kiváló módon megírt történet, amelyet a fordítás minősége tesz igazán élvezhetővé, és bár különböző térben és időben játszódnak, az arra fogékonyak bizonyára szórakoztatónak fogják találni mindkettőt.

index.jpg

Első kötetünk Ken Follett Évszázad-trilógiájának harmadik kötete, Az örökkévalóság küszöbén, amely ismét jó vaskosra sikerült, ahogy az előző kettő is: több, mint 1100 oldalon követhetjük figyelemmel a világ különböző részeihez tartozó családok sorsát. Follett különösen jó ezekben a nagyívű történetekben, sok szereplőt mozgat meg, és közben észre sem vesszük, hogy csak epizódokat ismerhetünk meg az életükből, némi visszautalással a fel nem tárt időszakokra. Bejárjuk a világot a második világháború utáni időszaktól kezdve egészen a hidegháború végig, 1989-ig. A könyv lapjainak segítségével eljutunk Amerikába, Vietnámba, Kubába, a fal által sokkolt és kettéosztott Berlinbe és a történet vége felé Magyarország is hangsúlyos szerepet kap, mint a rendszerváltozás egyik fő mozgatórugója a keleti térségben. Follett alapos kutatómunkát végezhetett, és bár lehet, hogy rutinból megy neki az írás, ilyen történetet, amelyben a tragédiák, a sikerek, a veszteségek és a győzelmek egymást váltják (ahogyan tették az egész huszadik században) nem lehet lélektelenül, rutinból megírni. Érződik is rajta a törődés, következetes, alapos, nincsenek logikai bukfencek, minden a helyén van és végig leköti az olvasó figyelmét. A rengeteg szereplő közül biztosan megtalálja mindenki a kedvencét, ahogyan a gyűlöletünk is a megfelelő személyre fog irányulni. A cselekményt nem részletezem, de ebben a könyvben egyszerre kapunk családtörténetet, drámát, történelmet, erkölcsi leckéket és akár még az életről is tanulhatunk belőle. Véleményem szerint 10/10. Jelzete F 69.

covers_314900.jpg

Második könyvünk teljesen más világ. Andy Weir: A marsi című regénye az internet szülötte, az egyes fejezeteket a blogjában közölte a szerző, amely akkora sikert aratott, hogy nagy kiadók is felfigyeltek rá. Közben már a megfilmesítés is folyamatban van, amire kíváncsi leszek, nem lesz könnyű a regényben felépített világot képileg megjeleníteni. Főhősünk, Mark Watney a harmadik, marsi kolonizációt előkészítő expedíció tagja, aki egy vihar következtében a bolygón ragad, miközben a társai halottnak hiszik és elindulnak vissza a Földre. Mark azonban nem adja fel, megpróbál kitartani a következő expedícióig, amely négy év múlva fog érkezni, a probléma azonban az, hogy az élelme és a vize nem fog addig kitartani. Leleményes megoldásokkal azonban eléri, hogy elég legyen az étel, amíg a felmentősereg megérkezik, ám újabb és újabb akadályokba ütközik a terv kivitelezése. Mark optimizmusa, szarkasztikus humora is hozzájárul ahhoz, hogy újabb és újabb oldalakat lapozzunk a folytatásért. A szakszerűnek tűnő technikai leírások is hozzájárulnak az élmény teljességéhez (az átlagember úgy sem tudja az űrkutatási szakkifejezéseket). A sztori végét én magam sem ismerem, de véleményem szerint happy end lesz és minden jóra fordul, a modernkori Robinson Crusoe ugyanúgy haza fog térni, mint 17. századbeli elődje tette és közben hasznos felfedezésekkel gazdagítja magát és a világot is. Jelzete W 40.

/Veres Tamás, tájékoztató könyvtáros/