Év végi ajánló

Közelednek az ünnepek, ám a hűséges olvasóink számára ilyenkor is tartogatunk újdonságokat. Nem feltétlenül szükséges "feltankolni", ugyanis könyvtárunk december 22-23-án és december 29-30-án is nyitva áll Önök előtt, 8-16 óráig lehet látogatni a részlegeket. A felnőtt könyvtár továbbra is újdonságdömpinggel várja az oda látogatókat. Többek között az NKA pályázat könyvei is kikerültek az olvasótérbe, amelyek között rengeteg értékes kötet található. Például Jókai Mór 50 kötetes válogatássorozata, Gárdonyi Géza művei, vagy az Irodalmi Nobel-díjat elnyert alkotásokat felvonultató sorozat. A pályázatokon kívül saját forrásból is szépen bővül állományunk, ezekből szemezgetünk most.

A klasszikus krimi egyik újonnan feltűnt, magyar képviselője Baráth Katalin. A 19-20. század fordulóján játszódó történetek vintázsképként festik elénk a korszak életét, mindennapjait. Főhőse Dávid Veron, aki egy botcsinálta nyomozónő, Ókanizsán, az álmos kisvárosban lakik. Kalandjai néha a kisvároshoz, néha pedig az egész Osztrák-Magyar Monarchiához kötik, megelevenedik előttünk a klasszikus betyárvilágtól kezdve a lassan világvárossá váló Budapest is. Több vélemény is Agatha Christie-hez hasonlítja Az arany cimbalom című kötetét, amely magyar sajátosságokkal operálva klasszikus, mégis egyedi krimivé válik. A sorozatban több cím is elérhető, jelzete B 31.

Háy János A mélygarázs címet viselő regénye hasonlóan a helyszínhez, félhomályos, sötét és néha elrettentő dolgokkal van tele. Három főszereplője, egy férfi és két nő, akik okokat és válaszokat keresve bolyonganak a mélygarázsban. Talán nem mindenki fogja megfelelően értékelni ezt a gondolatfutamokkal, monológokkal operáló regényt, talán nem mindenkinek fog tetszeni a sötét tónusú hang, de az biztos, hogy aki elolvassa, annál hatást fog kiváltani. Jelzete H 45.

Vidámabb vizekre evezve: megjelent könyv formátumban is Seth MacFarlane legújabb vígjátéka, a Hogyan rohanj a vesztedbe. Aki ismeri a szerző munkásságát, nem fog most sem csalódni, kissé alpári humorral operáló könyve a rajongóknak lehet jó választás. A főszereplő Albert, aki egy poros vadnyugati kisvárosban birkapásztorkodással foglalkozik, a barátnője kidobja, majd banditákkal is összetűzésbe kerül. A főnök feleségével egymásba szeretnek, és mindkettejük életét menteni kell a bandától. A klasszikus elemekkel is operáló western-komédia jelzete M 10, valamint filmváltozata elérhető a Médiatárban.

Következő könyvünk Neil Gordon A hallgatás szabálya című politikai thrillere egy apáról és lányáról szól. Az apa 17 éves korában keresi meg az elhagyott lányt, és kitálal neki mindent a titkos életéről, egyúttal a segítségét is kéri. Az apa múltja, a vietnámi háború ellen folytatott tevékenysége hatással volt az életére, ami miatt folyamatos menekülésre kényszerült, ám most kiderítették, hogy ki is ő valójában... Jelzete G 52.

Robert Littel Legendák című könyve az ősz egyik slágerregénye: volt CIA-s, többszörös személyiségzavarban szenvedő ügynök főszereplővel és feltáró jellegű sztorival.  Ha minden név álnév, ahogy az első mottó szól a könyv elején, akkor ennek is lehet valóságalapja, így pedig még izgalmasabbá válik a történet. Az egész világon játszódó cselekmény pergő ritmusa és szövevényes szálai rászolgálnak a slágerregény kifejezésre. Az írót nem véletlenül hasonlítják John le Carréhoz, aki a műfaj teremtője és igazi mestere. Jelzete L 73.

A skandináv, illetve az északi irodalomban nem csak a krimik népszerűek manapság, hanem a kis balti államok irodalma is. Sofi Oksanen regényei a múlttal való szembenézés eszközei. Történetei a keleti blokk országaiban történt szovjet pusztítást mutatják be, ahol nem csak anyagi, hanem emberi károk is keletkeztek. Talán a balti országokat jobban sújtotta az orosz medve karma, mint hazánkat, de biztos találunk párhuzamot a két ország között. A Tisztogatás és a Mikor eltűntek a galambok című kötetek jelzete O 16.

Teddy Wayne regénye Jonny Valentine szerelmes éneke egy amerikai tini popsztárról szól, akit a tökéletes marketinggépezet megfelelő imázzsal ellátva szupersztárrá nevelt és akiért milliók rajonganak. A gépiesen eltöltött napok és a percre lebontott időbeosztás akkor borul fel, amikor a fiú nyomozni kezd az apja után és rájön, hogy nem igazi az az élet, amit eddig élt. Jelzete W 35.

Az év végéhez közeledve megjelent a legnagyobb online könyváruház blogjának, a Könyves blognak sikerlistás összeállítása. A legjobb 50 könyvet 10-es felbontásban, rövid ismertetővel megtalálhatják azon a blogon, ám a könyvek közül nagyon sok a könyvtárunkban is elérhető, köztük az első helyezett Kitömött barbár is, Péterfy Gergely regénye.

Kellemes ünnepet kívánunk minden kedves Olvasónknak!

 

/Veres Tamás, tájékoztató könyvtáros/