Korai sötétedéshez olvasnivalók

Beköszöntött a téli időszámítás, és ha öt órakor már sötétedik, mindenki azt gondolja, hogy eljött az éjszaka. Pedig nem! Ilyenkor nyílik meg a lehetőség arra, hogy a kültéri munkák helyett az elménket munkáljuk, pallérozzuk, kényeztessük. Erre kiváló terep könyvtárunk, ahol folyamatos az újdonságok kikerülése az arra szolgáló polcokra. Szemezgetünk az eheti termésből, a borítókat a galériában találják meg.

Mostanában igencsak megnövekedett az ókori környezetbe ágyazott modern történetek száma. A téma és koncepció jeles szerzői közé tartozik Steven Saylor, Paul Doherty vagy David Gemmel a Trója-témájú regényeivel. Jelen kötetünk szerzője, Ben Kane Spartacus ezerszer megírt történetét ülteti új köntösbe. Úgy látszik, hogy még mindig van potenciál a rabszolgafelkelés újramesélésében, ugyanis a történet magával ragadó és stílusosan elmesélt, így érdemes feleleveníteni a sztorit. Spartacus döntéskényszerben van, két út áll előtte: a bizonytalan szabadság vagy az újabb, végső összeütközés Rómával. A választása a történelemből már ismerős, lehet, de érdemes a könyvet is elolvasni. Jelzete K 14.

Szintén hasonló sikernek örvendenek a skandináv krimik, ennek egy újabb darabja érhető el könyvtárunkban. Karin Alvtegen Árulás című vékony kötete egy kétségbeesett nőről szól, akit megcsal a férje, ám a bosszú nem várt fordulatot vesz, így pokoli események veszik kezdetüket. A lélektani oldalról is megközelített krimi az északi sötét hangulat mellett komoly izgalmakat is tartogat, a rajongóknak erősen ajánlott. Jelzete A 51.

Egyre-másra jelennek meg (főleg a General Press kiadónál) a német történelmi regények magyar kiadásai. Friss regény az Assisi menyasszonya, amelyet Brigitte Riebe jegyez (könyvtárunkban megtalálható még két műve, Az éjszaka kapui és A holdistennő). A történet egy szerencsétlenül járt apáca halála utáni nyomozást mutatja be, középkori környezetbe ágyazva. A tipikusnak hangzó, de izgalmas környezetben játszódó történet az R 72-es jelzet alatt található.

Peter James és James Grippando állandó szerzői a Világsikerek című sorozatnak, amelyben már több mint 200 kötete jelent meg. James Az idő rabságában című kötete egy kegyetlen rablógyilkosság utáni nyomozás történtete, ahol az áldozat 95 (!) éves öccse a nyomozóval együttműködve ered az ellopott családi ereklyék nyomába. Grippando regényének címe Zaklatás, amely a Jack Swyteck-sorozatba illeszkedik. Az állandó főszereplő ügyvéd egy olyan nő védelmét vállalja el, akit azzal vádolnak, hogy saját kétéves kislányát ölte meg. A nő felmentése után nincs vége az ügynek, az ügyvédnek a nőn kívül saját magát is védenie kell egy sorozatgyilkostól és a közvéleménytől is. Jelzetük J 26 és G 65.

Az Irodalmi Nobel-díjas Kertész Imre legfrissebb kötete is megérkezett könyvtárunkba, ennek a naplófeljegyzésekből és töredékekből összeállított pszeudo-regénynek a címe: A végső kocsma. A közel 60 éve íródó látomásszerű kötet személyes hangvétele és Kertész-i stílusa miatt lehet olvasásra érdemes. Jelzete K 42.

Havas Henrik, a megosztó médiaszemélyiség már eddig is sikerkönyveket írt, nem éppen átlagos témákról, jelenleg kötetében, az Én vagyokban saját magát és életét próbálja bemutatni naplófeljegyzéseken, interjúkon keresztül. A szókimondó és "Havasos" kötet tartogathat meglepetéseket még azoknak is, akik ismerik eddig munkásságát. Jelzete H 43.

Nemes Nagy Ágnes, irodalmunk jeles költője és gyermekirodalmi szerzője a külföldi utazásairól naplókat, feljegyzéseket vezetett. Ezeken az utakon férjével, Lengyel Balázzsal vettek részt és most a Helikon kiadó megjelentette ezen feljegyzéseket egyetlen kötetben, amely a Magyarul és Világul címet kapta. A pár többek között Erdélybe, Bécsbe, Amerikába vagy Jeruzsálembe is eljutott. A szövegek mellett a kötetek végén képgyűjtemény is található. A könyv jelzete N 46.

Az argentin pszichológus Jorge Bucay legújabb kötetében, A könnyek útjában (amely a Camino-sorozatba illeszkedik, jelen esetben az önmegismerés útját takarja) a gyászt, gyászolást ismerteti meg az olvasóval, talán segít megkönnyíteni ezt a nehéz és sokáig tartó érzést. A sok történettel és példával fűszerezett kötet hozzájárul a gyász megértéséhez, a veszteség feldolgozásához és ezáltal önmagunk alaposabb megismeréséhez. Jelzete 150 B 91.

 

/Veres Tamás, tájékoztató könyvtáros/