Corvina útikönyvek

Az utazás a kikapcsolódás egyik legkedveltebb válfaja. Ezen belül is vannak kedveltebb tájegységek, mint például a Balaton és környéke, Eger, Dunakanyar és a többi. Ezekben útikönyvek vannak a segítségünkre, amelyek elég specifikusan tudják bemutatni az adott tájegységet, vagy témát. A Corvina útikönyvek sorozatban most két darabot mutatok be, az egyik a szecessziós építészet remekeit mutatja be, a másik pedig a magyar borvidékeket. Ez utóbbi, illetve a borfogyasztás kulturált változata egyre nagyobb népszerűségnek örvend hazánkban is. Mindkét kötet szerzője Bede Béla és közös még a gyönyörű fotókkal illusztrált, igényes, minőségi kivitel. A részletesen adatolt fejezeteket mindenki nagy haszonnal forgathatja. A kötetek beszerzését a Márai-programnak köszönhetjük.

 

Magyarországon a szecesszió az első világháború előtti időszakban vált uralkodóvá, szerencsésnek mondható körülmények között, azaz a gazdasági fellendülés következtében az építkezési kedv is nőtt. Ez volt az az időszak, amikor főleg vidéken megszülettek a városházák, iskolák, templomok, éttermek nőttek ki a földből, a mezővárosok igazi arculatot kaptak. A válogatás a mindenkori Magyarország területét fedi le, az épületek harmada fővárosi, harmada vidéki, harmada pedig határon túli. Ismertebb épületek (Cifrapalota, REÖK-palota, Gutenberg-otthon) és kevésbé ismertek is megtalálhatók a válogatásban. Sajnos a 225 épület közé nem fért be a törökszentmiklósi városháza, amely tavaly nyerte el korabeli funkcióját és alakját. Érdemes azonban már magukért az épületekért is elindulni, vélhetően a környezetük is megér egy sétát. A kötet jelzete 720 B 44, kölcsönözhető a felnőtt könyvtárból.

Ahogyan már említettem, Magyarországon egyre népszerűbb a kulturált, minőségi borfogyasztás, amihez szerencsére minden adottsága meg is van a bortermelő vidékeinknek. Nemzetközileg is elismert borászok biztosítják a magas szintű alapanyagot a bor maximális élvezetéhez. A szerző itt is részletes adatlappal jellemzi az adott borászatot, amely elérhetőséget, szőlőfajtákat, GPS-koordinátákat és rövid leírást is tartalmaz. Egy szakember (sommelier) segítségével átélt kóstolás kiváló gasztronómiai élvezetet nyújthat és hozzájárulhatnak az ott tanult ismeretek a mindennapi életminőségünk javításához, például egy vasárnapi ebédhez is kiválaszthatjuk a megfelelő kísérőt. A borvidékek látogatása természetesen nem csak az ital miatt történhet, hanem kulturális és építészeti örökségünk és hazánk megismerése miatt is. Átlagos szemlélő nem is tudja, hány borászat található hazánkban. A kötet kölcsönözhető, jelzete 663 B 44.

 

/Veres Tamás, tájékoztató könyvtáros/