Hogy el ne tévedj - aktuális ajánlatunk

A 2014-es Patrick Modiano Hogy el ne tévedj című regényében arra keresi a választ, hogy az életben milyen jelentősége lehet a háttérben csendesen meghúzódó embereknek, akik csak néha bukkannak fel. Jean Daragne erre akkor döbben rá, mikor visszakapja a vonaton hagyott noteszát és a megtaláló egy bizonyos Torstel nevű emberről kezd érdeklődni. Ennek kapcsán döbben rá Daragne, hogy Torstel mindvégig kulcsfigura volt az életében... jelzete M 73.

Szomorúbb apropója van a következő kötetünknek: Esterházy Péter július 14-i halála előtt nem sokkal jelent meg a szerző rákkal való küzdelmének nyomtatott leirata, a Hasnyálmirigynapló. Ebben követhetjük végig 2015. május 24-től 2016. március 2-i az író mindennapjait. Jelzete E 93.

Benjamin Alire Sáenz regénye az Aristotle és Dante a világmindenség titkainak nyomában címet viseli, ami egy zárkózott fiú (Ari) és egy vidám, nyílt, melegszívű srác (Dante) barátságának finom szövődését és szerelmük kibontakozását írja le. A regényben hétköznapi dolgok történnek, pl. Ari megtanul úszni vagy a fiúk bowlingozni járnak, de a szoros barátság alakulása minden fejezettel egyre nyilvánvalóbb. Jelzete S 10.

Tan Twan Eng Esőcsinálója főszereplője egy angol apával és kínai édesanyával rendelkező maláj fiú, Philip, aki önmagát és identitását keresi 1939-ben. Megismer egy japán mestert, Endot, aki megtanítja mindenre és akinek segítségével Philip kialakíthatja önmagát. Azonban kapcsolatuknak a japán megszállás véget vet, Endo ugyanis az övéihez lojális, Philipnek pedig egyedül kell immár megküzdeni a megszállókkal és a halálos veszéllyel. Jelzete T 98.

A nagy sikerű Rosie-projekt folytatása is megérkezett könyvtárunkba, amely a Rosie Update címet viseli. Graeme Simsion regényének egyik főszereplője Rosie, miután Dan elvette feleségül, New Yorkba költözésük után teherbe esik, az újdonsült férj és leendő apa pedig igyekszik sajátos kétballábas módján felkészülni a dolgokra, csak nagy igyekezetében a feleségét hanyagolja el... Jelzete S 62.

Útikönyveink közül ezúttal Balog Tamás munkáját ajánlanánk, aki megírta Eger és a Bükk kalandkönyvét, amely annyit tesz, hogy nem csak a túraútvonalakat vázolja fel, hanem a gasztronómiai élmények lelőhelyeit, programajánlókat, fürdőhelyeket is közöl, emellett a családosokra gondolva játszótereket is ajánl a környéken. A szerző egri születésű, így tulajdonképpen az otthonát mutatja be. Jelzete 914 B 25.

A végére egy érdekesség: Nyitray György A szállító zászlóalj című kötetében a kiképzését majd az iraki szolgálatteljesítést írja le meglehetős részletességgel. Könyvét egyrészt saját bevallása szerint gyónásnak írta meg, másrészt azért, hogy világosabb legyen a távoli országban folytatott harcokról alkotott képünk. Jelzete N 97.

/Veres Tamás, tájékoztató könyvtáros/