John Scalzi: Bezárt elmék

John Scalzi napjaink felkapott sci-fi írója, a Vének háborúja-univerzum történeteivel vált ismertté. Azonban úgy döntött, hogy kipróbálja magát más témakörben is, ami nem sikerült rosszul, ám aktuális regénye hagy némi kívánnivalót maga után. A Vének háborúja szinte tökéletes világot teremtett, imádják a kritikusok és az olvasók is (a sorozat könyvtárunkban is elérhető természetesen), így a Bezárt elméket is felfokozott várakozás előzte meg.

A történet szerint egy Haden-nek nevezett szindróma több millió embert fertőzött meg a világon, amelynek az lett a következménye, hogy az áldozatok elméje testükbe záródott, azaz sem kommunikálni, sem mozogni nem tudnak, de az agyuk és az érzékelésük ép maradt. A nagy járvány lecsengése és a betegség feltérképezése után a hadenesek külön közösséget alkotnak és nagyfokú állami támogatást élveznek. Sikerült különféle segédeszközöket kifejleszteni számukra (egy "szrípió"-nak fordított robottestet, valamint egy Agora nevű virtuális közösséget), amelyek segítségével hétköznapi életet élhetnek, dolgozhatnak, kapcsolatot teremthetnek. Azonban az állami támogatás megvonását jelentő törvény elfogadása után egyre furcsább dolgok történnek a hadenesekkel, különféle atrocitások érik őket. Az ügyek felgöngyölítésében részt vesz a főszereplő, Chris Shane, aki hadenes, de FBI ügynökként kezd dolgozni, valamint társa, Vann, aki pedig integrátor volt, azaz olyan személy, aki a saját testét bocsájtja a bezáródott ember rendelkezésére. Ők ketten kezdenek nyomozni a sorozatos gyilkosságok, merényletek után, aminek a végén fény derül arra, hogy kinek és mi áll érdekében.

A mű elolvasása közben és utána is két dolog fogalmazódott meg bennem: egyrészt szörnyű lenne egy ilyen betegség jelenléte a világban, ám Scalzi megoldásai és a lefestett világképe izgalmasnak és érdekesnek hangzik, a másik pedig az, hogy a dolog klasszikus krimire hajazó része kissé lapos lett, kiszámítható fordulatokkal és végkövetkeztetéssel. Ennek ellenére érdemes elolvasni a könyvet, az olvasmányos stílus, a szépen szedett szöveg és a kiválóan ábrázolt világ miatt. Ez utóbbinál jegyezném meg, hogy tágabb leírásnak is örültem volna, és elkezdtem egyéb, hétköznapi dolgokon gondolkodni, hogy azt miként oldanák meg.

Értékelésként 7/10-et adnék rá a koncepció miatt, de a lapos krimi kissé lehúzza. Kölcsönözhető a kötet, jelzete S 24.

/Veres Tamás, tájékoztató könyvtáros/