Esős időben a legjobb olvasni - újdonságaink

Beköszöntött az ősz, hamarosan korán sötétedik, a szabadtéri programokra várni kell a következő melegebb időszakig - ilyenkor a legjobb a szobában, kényelmes karosszékben egy jó könyvvel melengetni a szívünket, vagy bővíteni az ismereteinket. A könyvtárunk ebben igazán jó partner, tucatszám érkeznek az újdonságok, csak győzzön mindenki válogatni!

Annak, aki érdeklődik a rendvédelem, a titkosszolgálatok vagy azok módszerei, háttere iránt, tudom ajánlani Tim Weiner könyvét, aki az FBI történetét írta meg. A Gabo Kiadónál megjelent kötet az egész huszadik századon keresztül vezeti a Szövetségi Nyomozóiroda történetét s azt, hogyan vált az ellenséges kémek felderítésének elsődleges szervévé az FBI. Megismerhetjük Edgar J. Hoover munkásságát, aki több, mint 40 évig igazgatta ezt a hatalmas apparátust. Közben a világtörténelemről is olvashatunk egészen napjainkig. A kötetet részletes hivatkozásjegyzék és mutató zárja. A regényes stílusban megírt olvasmányos kötet jelzete 350 W 40.

Szorosan kapcsolódik az FBI módszereihez, hátteréhez Joe Navarro könyve, ami a Beszédes testek címet viseli. Ebben a szerző a testbeszéd nyomozásban felhasznált elemeit mutatja be kézikönyvként, amely bátran használható a mindennapos emberi kapcsolatainkban is. Végigveszi a testtartáson keresztül a szem állásáig az összes nonverbális kommunikációs elemet és azok jelentéseit. A témában érdeklődők a kötet végi válogatott bibliográfián találnak újabb irodalmat. Jelzete 150 N 37.

Kényes témát boncolgat Eric Klinenberg, könyvének címe A magam útján (Miért jó egyedül élni?). Általában a közvélekedés az, hogy bár növekszik az egyedülállók száma (szinglik), még mindig a hagyományos családmodell az elvárható mindenkitől. Azonban a világ változik, ennek megfelelően ennek az új trendnek is bővül a szakirodalma. Klinenberg könyvében bizonyítékokat tár fel arra vonatkozóan, hogy az egyedülálló emberek miért hasznosabbak a társadalomnak (sőt, az egyének számára is előnyösebb ez az életforma). Az indokokról, miértekről és válaszokról a 301 K 59-es jelzet alatt tájékozódhatnak kedves Olvasóink.

A sci-fi kedvelőknek ajánlanám John Scalzi köteteit, aki a Vének háborúja-univerzum megteremtésével lett ismert és elismert író. Ez az univerzum már teljesség válik könyvtárunkban is, már kölcsönözhető a Vének háborúja, A Lázadás hangjai és a Zoe története, hamarosan érkezik a Szellemhadtest és Az utolsó gyarmat is. Scalzi egy olyan világ történetének epizódjait meséli el, amikor az emberiség már űrbéli gyarmatokon él és egymástól távoli helyeken kell megküzdenie az újabb lakható bolygókért. A gyarmatszerző szolgálat népszerű, de veszélyes is, a bemutatott világ pedig igencsak érdekes. A katonai sci-fi jelzete S 24. Emellett hasonló műfajban ajánlom figyelmükbe Dan Simmons Hyperion regényfolyamát (S 58).

A Világsikerek sorozat egyik stabil írója James Grippando, akinek már sokadik regénye jelent meg, a legújabb a Zaklatás címet viseli. Az író hozza a stabil színvonalat, végig izgalmas és feszültséggel teli a cselekmény. Jack Swyteck ügyvéd (az író állandó főhőse) elvállalja egy gyerekgyilkosnak vélt anya védelmét, akinek felmentése után különös gyilkosságok borzolják a város kedélyét, Jacket is halálosan megfenyegetik. A médiával, közvéleménnyel és a gyilkossal vívott többfrontos harc kemény próbatételt jelent az ügyvéd és védence számára, a megoldást a kötet végén találjuk. Őszi estékre kiváló olvasmány lehet. Jelzete G 65.

Az említett könyvek mellett számos szépirodalmi újdonsággal, könnyű regénnyel várjuk kedves Olvasóinkat.