Kézimunka segédkönyvek

A hagyományosan, kézzel varrt, hímzett, kötött dolgoknak az ipari úton tömkelegével előállított termékek korában egyre csak nő az értéke. Sokkal szívesebben készít már a legtöbb ember ilyen egyedi ajándékot, használati tárgyat ismerőseinek, barátainak, családtagjainak, mivel könnyen az adott személy ízléséhez igazítható és megfelelő minőségű alapanyagokkal tartós használati cikkek jöhetnek létre. Könyvtárunk igyekszik a kurrens szakirodalmat tartani ezzel kapcsolatban, mivel hatalmas segítséget nyújtanak ezek a kézikönyvek, ha már nincs esetleg a családban olyan személy, aki ismeri ezen technikák csínját-bínját. Mindhárom ajánlott kötetünk kölcsönözhető, színes fényképekkel gazdagon illusztrált és érthető leírásokat tartalmazó könyv, amelyet bátran ajánlunk kezdőknek is. További hasznos kézikönyvek a 646-os és a 745-ös jelzet alatt találhatók.

Első kötetünk a Minihorgolások 30 perc alatt címet viseli, szerzője Carol Meldrum. Ebben a könyvben olyan jópofa dolgokat tanulhatunk meg kötni, mint a tojásmelegítő, virágok, levelek, bagolymaszk, rúzstartó, képkeretek, fülbevalók... csak a fantázia szabhat határt a különböző színeknek és formáknak. Mindegyik formához tartozik kiegészítő táblázat, amely tartalmazza a hozzávalókat, a méretet, valamint egyes darabokhoz mintarajz is tartozik, amely a kötet végén található meg. Ott egyébként a horgolás alapeszközeivel, technikai leírással is találkozhatunk, amely a kezdők számára lehet hasznos. Jelzete 646 M 52.

Margaret Rowan Hímző- és varróöltések című kötete inkább már a hétköznapi praktikumra hajaz, de ruháinkat is tudjuk egyedileg díszíteni a felsorolt technikákkal. A több, mint 250 oldalas kötet részét képezi az alapeszközök és kiegészítők leírása, a szabásminta értelmezésének módja, eszközeink megfelelő tárolásának leírása. Nagyobb részt alkot az öltésgyűjtemény, ahol az alapöltések típusain kívül bonyolultabb technikákkal is megismerkedhetünk. Rengeteg új ötletet lehet meríteni a könyvből egy kis fantázia segítségével, vagy ha ez nem erősségünk, de jó a kézügyességünk, a mintagyűjteményből választhatunk magunknak hímezni való figurát. A könyv végén a segédlet található kislexikonnal, mértékegység átváltóval, betűrendes mutatóval. Jelzete 745 R 90.

 

Egy harmadik kézimunka típussal ismerkedhetünk meg a következő kötetben: ez pedig az angol foltvarrás, azaz a Patchwork, amely bátran végezhető szabadidős tevékenységként, akár parkban vagy várakozás közben. Jessica Alexandrakis kötete az előzőekhez hasonló módon már az alapokkal is megismertet minket, a szükséges eszközökkel, valamit a jó foltvarráshoz elengedhetetlen körülményekkel és tárgyakkal (ide tartozik például a megörökítéshez használt fényképezőgép vagy mobiltelefon vagy az erős körmök). Az egyszerűnek tűnő és látványos eredménnyel járó foltvarrással valóban egyedi dolgokat lehet létrehozni olyan, már nem használt vagy selejtezésre ítélt textíliákból, amelyek így tovább élhetnek velünk egy tárgy vagy takaró részeként. A szerző igazi szenvedélye ez a technika, profizmusa áthatja a kötetet, amelynek végén szintén sablonok és segédlet található. Jelzete 745 A 36.

/Veres Tamás, tájékoztató könyvtáros/