Helyi értékeink: Szélpál Árpád

Különleges élményben részesülhetett az, aki április 14-én, hétfő este ellátogatott az Ipolyi Kulturális Központ színháztermébe, ahol a Szófia Művészeti Egyesület tartotta előadását. A darab témája a Törökszentmiklóson született költő, író, fényképész Szélpál Árpád (1897-1987) volt, a társulat az életútját mutatta be. A csavar az volt, hogy időrendben visszafelé haladt a cselekmény és a darab nagy részét hangulatleíró táncok és zenék tették ki, szöveges történetmesélés nagyon kevés akadt, bár az arányok a versek rovására borultak fel, de mégis szerepet vállaltak a színdarab felépítésében, így az is kedvet kaphatott a költemények olvasásához, aki eddig nem ismerte Szélpál munkásságát. Igen furcsa dolog, hogy a városunkban született egy ilyen képességű ember, akiről helyiként alig tudunk valamit, szó nélkül képesek vagyunk elmenni mellette.

A darabot erős képek, meghökkentő, már-már szürreális látomások tarkították, ám a történet így is érthető volt mindenki számára, örvendetes módon a középiskolás korosztály is nagy számban képviseltette magát. A nagyrészt értelmező táncokból összeállított előadás nem klasszikus színházi darab volt, mégis gond nélkül elrepült az a bő óra, főleg, hogy klasszikusnak mondható zenei darabok is tarkították az bemutatót. Bartók, Mendelssohn, Debussy, Chopin egy-egy tétele is felcsendült.

A költő versei tükrözik a párizsi hatást, avantgard stílusban íródtak, jellemzőjük, hogy nem tartalmaznak írásjeleket (pont, vessző), így minden olvasó a maga lelki világa szerint tudja értelmezni a mondanivalóját, hátterét. Az Isten erősen jelen van a versekben, azonban az elsőre búsongásnak ható hangulatot jobban megfigyelve inkább figyelemfelkeltő funkcióval bír az élet szépségei, az emberiség értékei iránt. Főleg újságíró és tudósító volt, de verseskötetei is megjelentek szép számmal. Könyvtárunkban jobbára a helyismereti részlegben találhatók a művei, de a Csipkebokor és a Forró hamu című kötete a felnőtt részlegből is kölcsönözhető, jelzetük SZ 55. Utóbbi önéletrajzi regény, 1984-ben jelent meg. Szélpál Árpád élete nagy részét külföldön töltötte, Franciaországban, ugyanis 1939-ben az itthoni politikai helyzet miatt költöznie kellett. A helyzet normalizálódása után sem tért haza, viszont Párizsban tevékeny életet élt rádiós újságíróként.

Az előadás jó alkalom volt arra, hogy felfigyeljünk a helyi értékeinkre, köztük Szélpál Árpádra, akinek munkássága mindenképpen megérdemli, hogy kiemelten kezeljük olvasmányélményeink során.

/Veres Tamás, tájékoztató könyvtáros/