Mesék életről, halálról, újjászületésről

A címben említett három fogalom alapvető kérdésköre az emberiségnek, átszövi a mindennapokat, formálja a gondolatokat. Az élet, mint téma konkrétan nem jelenik meg az emberi párbeszédekben, csak a mindennapok történései jelzik, hogy zajlik valami velünk, körülöttünk, s mikor veszélybe kerül az élet a halál közelsége miatt, akkor döbbenünk rá, hogy tulajdonképpen a legnagyobb ajándékunkról feledkezünk meg. A halál a másik fogalom, ami foglalkoztat minket, hiszen szinte mindennapos esemény, ha valakinek egy rokona, ismerőse végérvényesen eltávozik. Ilyenkor kerül figyelmünk középpontjába a harmadik fogalom (persze az életünk során párszor mindannyian végigfuttatunk hasonló gondolatmeneteket, "olyan jó lenne, ha..." kezdettel), az újjászületés, amikor saját személyünket vagy szerettünket szeretnénk akár más formában, de újra viszontlátni, esetleg egy másik életet leélni. Bonyolult és sokrétű kérdések ezek, életünk során kevés választ kapunk rá, vagy talán egyáltalán nem, de tény, hogy ezen körülmények között kell megfelelő életet élnünk. 

A három fogalom komolyságát oldja és más kontextusba helyezi a mese műfaja. Könnyebben megemészthetjük a súlyosabb eseményeket, ha könnyedebb hangnemben van elmesélve (gondoljunk bele, egy rajzfilmes haláleset nem annyira megviselő, mint egy élőszereplős mozié). Aktuális kötetünk számos népmesét tartalmaz a fenti témakörökben, Boldizsár Ildikó válogatásában. Ebben a gyűjteményben a korábbi korok emberei adnak választ a saját maguk által is feltett kérdésekre, ezen kívül saját útkeresésük is kiolvasható a történetekből. Ahogy teremtéstörténet is több van a világon, az elmúláshoz is kapcsolódhatnak változatok, hiedelmek. A mesék között találunk magyar, német, osztják, kubai, görög, távol-keleti, orosz, észt, stb. népmeséket is, minden témakörben a legváltozatosabb repertoárban kutakodhatunk. 

A Magvető Kiadó ismét igényes kötetet állított össze, mind a kivitel, mind a betű, mind az összhatás értékes. Általános műveltségünk fejlesztéséhez ajánlanám ezt a kötetet. Jelzete 398 M 56.

 

/Veres Tamás, tájékoztató könyvtáros/