Üdvözlet Törökszentmiklósról

Galsi Zoltán legújabb képeskönyve

Galsi Zoltán helytörténész legújabb munkája tulajdonképpen egy sorozat része, amely a Törökszentmiklósról szóló képeslapokat, üdvözlőlapokat mutatja be valamilyen tematika szerint. A mostani Üdvözlet Törökszentmiklósról című kötetét fiatal szerzőtársával együtt alkotta meg, a december 21-i könyvbemutatón Kiss Ádám Lászlót úgy jellemezte, mint a "törökszentmiklósi képeslapok legjobb ismerőjét". Tény, hogy ketten olyan színvonalas kiadványt alkottak meg, amely bármelyik városnak díszére válna.

galsizoli.JPG

 


A színvonalas kiállású kötet alcíme szerint a régi Törökszentmiklóst kívánja bemutatni képes levelezőlapokon. A főbb városi épületek, mint a régi-új Városháza, Indóház, katolikus és református templomok jelennek meg a könyv oldalain. Emellett olyan épületekre is rácsodálkozhatunk, amelyekről nem is sejtjük helyi lakosként, hogy a századfordulón mi lehetett a funkciója. Például az Almásy út elején található "volt rendőrség épülete" (ahogy szinte mindenki ismeri) Népbankként működött, vagy a mai Bercsényi kollégium épületében volt a Járásbíróság. Persze találhatunk olyan épületeket is, amelyek ma már nem részei a városképnek, ilyen a Bocskai úti Zsinagóga vagy a Vigadó. Érdekessége a képeslapoknak, hogy például a Városházát ezen kortörténeti dokumentumok alapján rekonstruálták szecessziós stílusban.

A kötet 266 darab képeslapot tartalmaz, a törökszentmiklósiak mellett pusztakengyeli, pusztasurjányi, pusztaszenttamási, tehát környékbeli letűnt és ma is létező épületek, kastélyok ábrázolásában is gyönyörködhetünk. Akit behatóbban érdekel a képeslapok története, annak ajánlom a kötet elején Kiss Ádám László rövid, de sok információt tartalmazó tanulmányát, emellett az érdeklődő szakirodalmi ajánlóval is találkozhat a kötet végén, illetve a képeslapokhoz tartozó jegyzetekben is böngészhet. Külön ki kell emelnem a technikai szerkesztést, amelynek különlegessége az oldalszámozás egyedi, pecsétszerű megoldása, a lapszéli motívumok alkalmazása. A szerző elmondása szerint az OSZK-ban is ámulva fogadták a kötelespéldányokat...

A kötet megtekinthető helyben és kölcsönözhető a felnőtt könyvtári részlegen, a 908 G 22-es jelzet alatt, valamint megvásárolható a könyvtár információs pultjánál, 4500 forintos egységáron.

A december 21-i könyvbemutatóról az alábbiakban látható egy videó, érdemes végignézni, sok információ hangzik el benne a könyvvel és a képeslapokkal kapcsolatban:

 

 

/Veres Tamás, tájékoztató könyvtáros/