Bérgyilkos Budapesten - könyvajánló

Ismét karanténos könyvajánlóval jelentkezünk, a bezárás alatt is érkeznek hozzánk az újabb és újabb könyvek, mikor kinyitunk (reméljük minél hamarabb most már), igazi könyv-kánaán vár majd olvasóinkra! Ezekből a könyvekből szemezgetünk, ha valakinek megtetszik valamelyik, bármelyik elérhetőségen jelezheti előjegyzési szándékát és félretesszük neki. Lássuk tehát a mai felhozatalt:

Michelle McNamara sajátos nyomozást folytat a Kaliforniai Gyilkos néven elhíresült bűnöző után és könyvének, az Eltűnök a sötétben-nek különlegessége, hogy a valóságot írja le. Michelle ugyanis bűnügyi újságíró és szinte megszállottja lett az eseteknek, melynek során a tettes az áldozatai szokásait kiismerve, éjszaka a saját hálószobájukban támadta meg őket, de elkapni sosem sikerült. A szerző családi életét követően éjszaka foglalkozott a nyomozással és szépen lassan egyre közelebb került a gyilkoshoz, a leleplezést viszont saját korai és váratlan halála akadályozta meg. Ám a munkája nem volt haszontalan, az általa összegyűjtött anyagokkal sikerült végül leleplezni a Kalifornia Gyilkost. Michelle könyvéből a HBO készített dokumentumsorozatot, amelyet hamarosan bemutatnak. A kötet jelzete 343 M 49.

Első látásra úgy tűnhet, hogy Sally Rooney Normális emberek című regénye csak egy újabb romantikus regény, ám ez korántsem igaz. Az tény, hogy két, eltérő társadalmi közegből származó fiatal (Connell és Marianne) egymásra találásának története, ám olyan kifinomult pszichológiai érzékkel, kifejező prózával van ábrázolva, amely meglehetősen kézzelfoghatóvá, átérezhetővé teszi az egész történetet. Rooney nem riad vissza a feszültségek ábrázolásától sem, amelyet tehetségesen ellensúlyoz gyengédebb történetszálakkal is, valamint mesteri karakterfejlődést ábrázol. A könyvből, melynek jelzete R 85, sorozat is készült.

Garamvölgyi Lászlót szinte mindenki ismeri az országban, aki nézett egykor híradókat, hiszen szóvivőként a rendőrségi hírek egyik főszereplője volt. Több könyve is megjelent már, az egyik legismertebb az, amelyikben József Attila halálának körülményeit vizsgálta és bebizonyította, hogy a költő baleset áldozata lett. Mostani az első regénye, ráadásul bűnmegelőzési krimit tett le az asztalra Bérgyilkos Budapesten címmel. Ő is létrehozza saját nyomozóját, Brezan alezredest (sejtésem szerint további kalandokat is várhatunk tőle és csapatától), aki társaival együtt igyekszik megakadályozni egy nagy volumenű bűncselekményt, melynek összetevői egy amerikai bérgyilkos, a szerb maffia, egy bank és annak biztonsági főnöke és még pár mellékszál, amelyek a végén egésszé állnak össze. Bizonyítékok hiányában kell magát a tervezett bűncselekményt megakadályozniuk. A kötet jelzete G 23.

A második világháború továbbra is sok feldolgozni való epizódot tartogat még a történészek számára, rengeteg visszaemlékezés és történeti munka jelenik meg arról az időszakról napjainkban is. David Render könyve a Tankcsaták a nyugati fronton a háború leglátványosabb ütközeteiről számol be, mégpedig az akkoriban (1944) csak 19 évesen a háború forgatagába kerülő David Render harckocsiszakasz-parancsnok visszaemlékezésein keresztül. Akkoriban csupán két hetet adtak egy újdonsült harckocsizónak a túlélésre, David azonban végigharcolta az egész nyugati frontot Normandiától kezdve a Harmadik Birodalom ellen irányuló legutolsó támadásig. A kötet jelzete 355 R 56.

/Veres Tamás, tájékoztató könyvtáros/