Vegyesfelvágott könyvajánló

Ahogy az időjárás is változékony jellegét mutatja, mai könyvajánlónk stílusaiban is lesz némi amplitúdó, ám remélhetőleg ha újra kinyitunk, ajánlott könyveink népszerűek lesznek Olvasóink köreiben.

Első kötetünk megtörtént eseményeken alapszik, Joanna Goodman örökíti meg Kanada egyik nagyon sötét ügyét az Elveszett lelkek otthona című regényében. A ma ismert, befogadó és magas életszínvonalú ország régen nem volt feszültségektől mentes, az angol és francia lakosok éles ellentétben álltak egymással. A regény főszereplője Maggie, aki angol létére egy francia fiúba szeret bele és teherbe is esik tőle. Újszülött gyermekéről családja unszolására és a fenti ellentét miatt lemondani kényszerül, aki így árvaházba kerül. Az árvaházat később anyagi megfontolásból elmegyógyintézetté minősítik át, az árvákat pedig értelmi fogyatékosokká. Vajon Maggie képes lesz az ellentéteket legyőzve újra rátalálni a lányára? Vajon a lánya hogy éli meg az élet ilyen kegyetlen fordulatait? Kiderül a regényből, melynek jelzete G 52.

Következő zsánerünk egy történelmi regény Gárdos Péter tollából. A filmrendező és író harmadik regénye Kempelen Farkas polihisztor és Dragóner Arnold, a brilliáns sakkmester európai kalandozásait örökíti meg, akik egy furcsa találmánnyal (ami a Török nevet kapta és a világ első sakkozógépe volt, némi trükkel fűszerezve) szélhámoskodják végig a kontinenst, ám valódi küldetésük titkos és merőben más célokat szolgál. Helyi intrikák, politikai játszmák keresztezik útjukat, aminek a végén a kaland túlélése a tét. A XVIII. században játszódó izgalmas kalandregény jelzete G 26.

Gárdos Péterrel interjú olvasható a könyvvel kapcsolatban itt.

A kémregények rajongóinak nem ismeretlen John le Carré neve, aki újabb regénnyel jelentkezett 89 évesen. Carré maga is tapasztalta a hírszerzési munkát, így hitelesen tud képet adni erről az izgalmas világról. Az Ügynök a terepen a mai modern korban játszódik, főszereplője egy 47 éves ügynök, aki már veteránnak számít, így érthető módon szeretne kiszállni. A fokozódó orosz fenyegetés miatt még nem engedik pihenni, ráadásul egy kaotikus csapatot is irányítani kell, amelynek tagjai jobban fogják befolyásolni életét, mint gondolni merte volna. A csapat tagjainak sorsa szorosan összefonódik és senki nem tudja, minek mi lesz a következménye... Jelzete L 40.

 /Veres Tamás, tájékoztató könyvtáros/