A Szent Korona végveszélyben - aktuális ajánlatunk

Kalmár Tibor, azaz írói álnevén K. T. Zelenay 2038 című trilógiája teljessé vált, könyvtárunkba is megérkezett a második és a harmadik kötet is. A trilógia célkitűzése, hogy kalandregényként tálalja a magyar történelem ezer évét, múltját, jelenét, jövőjét. A közösségi médiában egyre népszerűbb magyar író regényfolyama egész Európában kalauzol minket, rejtélyes összefüggések során taglalja a múlt jövőre gyakorolt hatásait. A kötetek sorban: 2038 - avagy a magyar történelem eltitkolt lapjai, A Szent Korona végveszélyben és a Jézus második élete. Jelzetük K 13.

A Szent Korona után következzen A Tudorok titka. C. W. Gortner amerikai történész a XVI. századi Angliába visz el minket és éppen egy koronaharc közepébe csöppenünk, azonban a tét több, mint maga a trón, az egész ország jövőjéről van szó, amelynek erős kezű uralkodóra és nem gyenge bábra van szüksége. Az egyszerű fiú, aki a kor kémmesterévé válik, hatalmas befolyással lehet a fenti kérdésekre... Ez a trilógia első része, jelzete G 54.

Nick Hornby, a Pop, csajok, satöbbi szerzője öt év kihagyás után új regénnyel jelentkezik, amelyben egy vígjátéksorozat készítését örökíti meg. Főszereplője Barbara Parker, akinek ez a nagy kiugrási lehetősége a hatvanas évek Angliájában. A kezdeti gondtalanságot és sikert hamarosan kikezdi a stressz és az élet is közbeszól, de csak annyira, amennyi a dolgok felborításához szükséges. A Vicces lány jelzete H 82.

Messzebbre kalandozva következzen Yan Ge Szecsuáni csípős című regénye. A kínai kultúra az elmúlt években hazánkban is egyre jobban megmutatja magát, egy akkora ország irodalmi terméséből szemezgetni pedig nem kis feladat. A családregény olyan problémákat ábrázol, amelyek földrajzi helytől függetlenül jelen vannak a világban, különlegességét az jelenti, hogy egy számunkra idegen kultúrában jelennek meg ugyanazok a hétköznapi problémák, amik nálunk is jelen vannak, családon belüli feszültségek, ki nem mondott dolgok által gerjesztett ellentétek, stb. Jelzete Y 20.

Idegennyelvű kínálatunkból szemezgetve az angolul tudók kölcsönözhetik már Rejtő Jenő A tizennégy karátos autó című regényét (The Fourteen Carat Car), amely remélhetőleg átültetve is ugyanolyan szórakoztató, mint amilyen magyarul. Jelzete (Id) R53.  Ezen kívül friss szerzemény Colm Tóíbin Brooklyn című regénye, amely egy ír lányról szól, aki az ötvenes években vándorol ki New Yorkba, ám nagyon sokáig őrlődik az új otthona és a régi világ között. Küzdelméről olvashatunk az (Id) T 53-as jelzetnél.

/Veres Tamás, tájékoztató könyvtáros/