Edzés, önfejlesztés

Az egészséges férfi öntudat kialakulásában nagy szerepet játszik az a kép, amelyet a saját testünkről alkotunk. A neveltetésünkkel kapott tartás mellett az önbizalmunk folyamatos építése is fontos, amelyhez nagyban hozzájárul az edzéssel szerzett "adoniszi" test kialakítása. Sokat tehetünk emellett egészséges táplálkozással is saját magunkért vagy a szénhidrátbevitelt megfelelő kalóriaégetéssel is ellensúlyozhatjuk. Könyvtárunkban megtalálhatóak a különböző táplálkozástudományi kötetek és életmódkönyvek mellett (paleolit, Atkins-diéta, Dukan-diéta, stb.) a sporttal, edzéssel foglalkozó szakirodalom is. Az egyik legnépszerűbb ágazata az edzésnek manapság a calisthenic nevezetű edzésforma (rengeteg videó található erről youtube-on, eszméleten erővel rendelkeznek a képviselői), amelynek lényege az, hogy testünk saját súlyával végzünk gyakorlatokat és szerezzük meg azt az ősi erőt, amelyet az edzőtermekben súlyemeléssel nem tudnánk véghez vinni.

Nemrégiben, az ősz folyamán került könyvtárunk állományába Paul "Coach" Wade Fegyencedzés című könyvének két része. Az elsőben az alapok lefektetése mellett jó tanácsokkal is szolgál, amelyek segítségével az önfegyelmünket is fejleszthetjük. A második kötet a táplálkozási tanácsok mellett zsírégetéssel és a további fejlődések lehetőségeivel foglalkozik, testrészenként, gyakorlatonként. Mindkét kötet megtalálható a 796 W 10-es jelzet alatt. Nagyon hasznos kézikönyv, ha nem is minden lépését tesszük magunkévá, akkor is nagyban fokozhatjuk a fizikai állóképességünket, önbizalmunkat.

Friss beszerzés John Romaniello és Adam Bornstein közös munkájának eredménye, a Man 2.0 című kötet. Ennek segítségével nem csak fizikumunkat, hanem a személyiségünket is fejleszthetjük oly' módon, hogy hétköznapi, átlagos figurából alfává válunk. Ennek eszközei a helyes táplálkozás, a testedzés, az életmódváltás. A közvetlen, tegező stílusban írt könyv valaki számára túl haverkodó is lehet, de tény, hogy rengeteg hasznos tanácsot is tartalmaz, emellett több tévhitről lerántja a leplet. A stílusa miatt remélhetőleg sokaknál inkább a motiváló hatást fogja kiváltani. Az előszót Arnold Schwarzenegger írta, ami garancia is lehet a sikerre, hiszen sokunk példaképe a marcona, macsó férfi és végigcsinálta a könyvben leírt programot (nézzük csak meg, hogy 66 évesen milyen fizikummal rendelkezik...). A kötet jelzete 613 R 80, kölcsönözhető a felnőtt könyvtárból.

Egy egészen más megközelítés Lakatos Péter könyve, aki a paleolit szót az alapelv miatt biggyesztette az edzés elé. A paleolit ugyanis egy ősidőkre visszamenő étkezési forma, ennek asszociációjaként olyan mozgásformákat mutat be a kötet, amely genetikailag belénk van kódolva (ez az úgynevezett Primal Move mozgás). Az ősember vadászó, gyűjtögető életmódja szöges ellentétben áll a mai ülést és kevés mozgást igénylő modern életvitellel. A könyv elolvasása és hasznosítása után javíthatunk a tartásunkon, erőnlétünkön, gerincünket egészségesebbé, hajlékonyabbá, teherbíróbbá tehetjük. A testedzés lényegéhez kapcsolódóan elmefejlesztést és az önkontroll kialakítását is segíti a könyv, hiszen ezek elengedhetetlenek, bármilyen mozgásformát is válasszunk magunknak. Szintén kölcsönözhető, jelzete 796 L 17.

A bemutatott könyvek semmit sem érnek határozottság, akaraterő, kitartás és önfegyelem nélkül. Nem elég hetekig tartani a vállalásunkat, teljes életmódváltásra van szükség ahhoz, hogy fittek, egészségesek és kirobbanóan erősek, mozgékonyak lehessünk, maximális állóképességgel. 

/Veres Tamás, tájékoztató könyvtáros/