Paterson (2016) - filmajánló -

 

Amerikai, német, francia romantikus dráma, vígjáték

Rendező: Jim Jarmusch

Szereplők: Adam Driver, Golshifteh Farahani, Barry Shabaka

 

Filmünk főhőse Paterson, aki buszvezetőként dolgozik a vele azonos nevű New Jersey-i kisvárosban, Patersonban. A csendes, nyugodt életet élő férfi tökéletes harmóniában éli mindennapjait. Munka közben figyeli a várost, beszélget az utasokkal, munka után sétálni viszi a kutyáját, megiszik egy sört a törzshelyén, szabadidejében pedig verseket ír, amikbe beleszövi a napközben látottakat, hallottakat. Felesége, Laura pont az ellentéte férjének, harsány, vad, minden nap új terveket sző, állandóan változást igénylő személyiség. Házasságuk ennek ellenére, vagy éppen ezek miatt mégis idilli.

A filmben látszólag nem történik semmi. Egy nyugodt kis világot láthatunk, ami mentes mindenféle akciótól és drámától. Rendező és főhőse között könnyen párhuzamot vonhat az, aki eléggé szemfüles. Míg Paterson ódzkodik a modern technika vívmányaitól, addig Jarmusch saját laptoppal, de még saját e-mail címmel sem rendelkezik. Közös vonásként hozható fel az is, hogy a rendező fiatalabb korában maga is költő szeretett volna lenni. Az sem mellékes hasonlóság, hogy  mindketten boldog párkapcsolatban élnek, ahol a feleknek megvan a maga külön élettere. Jarmusch szerint egy kapcsolat akkor működhet megfelelően, ha nem próbáljuk megváltoztatni egymást, hanem hagyják, hogy mindenki önmaga lehessen és nincsenek elvárásaink.

Aki már megszokta és kedveli a Jarmusch-filmek művészfilmekkel kooperáló atmoszféráját, annak ez a film sem tartogat túl sok meglepetést. Akciófilm-kedvelők viszont hatalmasat csalódhatnak, nem ők fogják alkotni a film nézőtáborát.

Trailer

 

 

Fási Mónika /zenei könyvtáros/