A föld alatti vasút - aktuális újdonságaink

A 2018-ban is folytatjuk a szemlézést újdonságainkból. A könyvtár könyvállományának gyarapodása hasonló ütemben folytatódik, ahogy 2017-ben, így bőven van miből válogatni.

Elsőként Colson Whitehead Pulitzer-díjas regényét vegyük szemügyre. Maga a téma is egy olyan traumát jelent, amelyet nehéz egy regényben feldolgozni, mégpedig a fekete rabszolgaság kérdését. A regény főszereplője Cora, aki egy georgiai ültetvényen dolgozik. Élete, helyzete kilátástalan, egyedüli reménye a túlélésre a szájról-szájra terjedő föld alatti vasút nevű titkos szervezet marad. Nekivág a szökésnek és az északra tartó gyötrelmes útnak, amelynek a végén talán egy szabadabb élet vár rá... a könyvről sok pozitív kritika és vélemény született a regényről, melynek jelzete W 66.

Paulo Coelho legújabb regénye Az Ötödik Hegy címet kapta. A szerző stílusához igazodó, spirituális alapokon nyugvó történetről van szó, amelynek bibliai eredete is van. A 9. századi Izraelben keresztényüldözés zajlik és Illésnek menekülnie kell. Libanonban talál menedékre, ahol a szerelem is megtalálja, ám rá kell ébredni egy idő után, hogy nem saját maga irányítja a sorsát és még Jézabel libanoni hercegnővel is meg kell küzdenie... Az író korai művének jelzete C 24.

Szurovecz Kitti regényének, A sokszívűnek a főszereplője egy igencsak ritka lelki "rendellenességgel" él, poliamor, ami azt jelenti, hogy egymástól függetlenül két embert is ugyanolyan módon szeret. A főszereplő, Annabella is ezzel a problémával küzd, két teljesen különálló életet él, az egyiket Magyarországon, a másikat Olaszországban. A két életet tökéletesen sikerült különválasztania, ám amikor teherbe esik, minden felborul és meg kell próbálnia összefésülni a két világot... a szerző hazai poliamor párok tapasztalatai alapján írta meg a regényét, hogy hitelesen be tudja mutatni ezt a jelenséget. A regény jelzete Sz 96.

A lány a vonaton óta teret hódítottak a lélektani vagy pszichológiai krimik/thrillerek és a névadás sem lett túl fantáziadús azóta... Sue Fortin is A lány, aki hazudott címet adta a regényének. A két főszereplő, Erin és Roisin régen jó barátnők voltak, ám egy baleset után eltávolodtak egymástól. Roisin rájön Erin titkára és nyilvánosságra akarja hozni, Erin azonban meg akarja ezt akadályozni, de nem akar szembenézni se Roisinnal, se a múltjával. Azonban, mikor Roisin eltűnik és Erint első számú gyanúsítottként kezelik, kénytelen saját kezébe venni az irányítást. Jelzete F 75.

Bár még csak február elejét mutat a naptár és a tél is nehezen enged a szorításából, a felkészültebbek és rutinosabbak ilyenkor már javában a nyaralást vagy a jó időben teljesítendő túrákat tervezik. Ehhez nyújt segítséget a Kárpát-medence útikönyv, amelynek segítségével rengeteg gyönyörű hely közül választhatjuk ki úticélunkat. A kötet tematikusan van felépítve, sorra veszi a Kárpát-medence látnivalóit különböző témák alapján (városok, templomok, kúriák, stb.), ehhez gyönyörű fotók is társulnak, amelyek miatt önmagáért is érdemes átlapozni ezt a könyvet. Jelzete 914 F 27.