Az irodalom ellenségei - aktuális újdonságaink

Aktuális újdonságaink közül válogattunk ezúttal is, amelyeket a felnőtt könyvtárban található új könyvek polcáról kölcsönözhetik ki kedves Olvasóink.

Darvasi László helyi születésű írónk, újságírónk legújabb kötete Szív Ernő álnév alatt jelent meg, és Az irodalom ellenségei címet viseli. Ebben a kötetben a szerző tárcagyűjteménye található, rövid, de tartalmas írások mindenféle témában, legyen az antikvárium, pályatársak, saját műveinek, írói teljesítményének analizálása. Érthető, tartalmas és elgondolkodtató írások olyan dolgokról, amiket mi is gondolunk, csak nem írjuk le. Szív Ernő megtette és olvashatjuk is tőle a D 27-es jelzetnél.

Márai Sándor közkedvelt író, ám nem csak regényeit, hanem Naplóit is érdemes lapozgatni, amiből remek képet kaphatunk és alkothatunk az író választott lakhelyéről, az Egyesült Államokról, az utazásairól, olvasmányélményeiről és úgy általában a világképéről. A naplókat bőséges jegyzetekkel látták el, így nem kell tartani az idegen kifejezésektől és az ismeretlen nevektől sem. A teljes napló jelenleg 1943-1981-ig tartó időszakot öleli fel és várhatóak a további kötetek is hamarosan. Jelzetük M 28.

Hagyományosan 1517. október 31-én indult el a reformáció Luther Márton fellépésével, amivel a búcsúcédulák árusítását és ezáltal az egyházat bírálta. Luther mozgalma rengeteg harc és sok áldozat után nyert általános elfogadást, de az tény, hogy ténykedése megváltoztatta a világot. A Lazi Kiadó összegyűjtötte számunkra a legjobb mondásait, aforizmáit egy kötetbe és ez lett Luther Márton füveskönyve, amely az Erős vár a mi Istenünk címet kapta. Olvashatjuk benne az életéről, önmagáról, az egyházról és Istenről vallott gondolatait. Jelzete 240 L 97.

Manapság a Brexit, azaz Nagy-Britannia kilépés az unióból úgynevezett hot topic, azaz folyamatosan napirenden lévő téma. A kilépésről szóló népszavazáson ilyen eredményre senki sem számított, ám bekövetkezett a lehetetlen és hogy ezt a folyamatot, illetve az angolok viszonyát az EU-hoz még jobban megértsük, érdemes áttekinteni Egedy Gergely és Gálik Zoltán könyvét a Nagy-Britannia és az európai integrációt, amelyben a csatlakozástól kezdve a Brexitig veszik sorra az eseményeket. A bőséges jegyzetekkel ellátott kötet jelzete 327 E 19.

A szőlőből készült erjesztett nedű, azaz a bor már  ősidők óta az emberiség itala, az ókorban külön istenség is őrködött fölötte, manapság pedig a minőségi borokkal komoly karriert lehet befutni. A kulturált borfogyasztás hazánkban is egyre inkább terjed, a magyarok pedig egyre műveltebben nyúlnak az üvegek után és az áruházakban is inkább a felső polcokról válogatnak. Ehhez hozzájárulnak az olyan ismeretterjesztő kiadványok, mint pl. Giles Kime A bor titkai című munkája. Ebben a szerző egyszerűen, érthetően magyarázza el a jó bor ismérveit (nem a címke és a pincészet lesz a legfontosabb), a szőlőfajták közötti különbséget, bemutatja a bortermelő vidékek sajátosságait, stb. A sok-sok hasznos információval teletömött kötet jelzete a 663 K 46.

/Veres Tamás, tájékoztató könyvtáros/