Vörös betűkkel - aktuális újdonságaink

Hamarosan itt a november, egyre inkább a kuckózós estéké, hétvégeké lesz a főszerep, ahogy közelít az óraátállítás és a tél. Ennek hasznos, szórakoztató eltöltéséhez igyekszünk segítséget nyújtani könyvajánlónkkal.

A Halloween ünnepe nem európai eredetű, de nálunk is egyre nagyobb népszerűségnek örvend. A rémségek éjszakájához kiválóan passzol egy horrornovellákkal teli kötet, mondjuk Stephen King Csontkollekciója. A szerző remekül ért ahhoz, hogy teljesen hétköznapi helyzetekből, tárgyakból valami igazán félelmeteset hozzon ki, ez a gyűjtemény remek példa erre: legyen családi nyaralás, kártyaparti, a reggeli tej kiszállítása, mind furcsa és félelmetes helyzeteket eredményeznek. A legismertebb novella a gyűjteményben A köd, amiből hamarosan sorozatot is forgattak. Jelzete K 46.

King pályatársa, a hátborzongató regények szerzője, "a feszültségkeltés mestere", Dean R. Koontz is új regénnyel képviselteti magát könyvtárunkban, melynek címe Idegen szív. A főszereplő vállalkozó, Ryan Perry egészséges, mozgásban gazdag életmódot folytat, ám mégis szívbetegséget állapítanak meg nála, amely mindent felemészt körülötte. Egy évvel később újra egészséges, mindent sikerült helyreállítani az életében, ám váratlanul apró ajándékok tűnnek fel az életében, amelyek mind egy szívet ábrázolnak... és ekkor válik az orvosi csoda az életét fenyegető átokká. Jelzete K 69.

Idén nyáron mutatták be Luc Besson nagyszabású és látványos filmjét a Valerian és az ezer bolygó városát. Nálunk a film hivatalos könyvváltozata is megtalálható már, amelyet Christie Golden jegyez. Az egész történet egyébként egy képregényen alapul, a történet lényege pedig az, hogy egy hatalmas galaxisközi űrállomáson, az Alfán egy ősi erő ébredezik, amely fenyegeti az Ezer bolygó városán található lényeket és a galaktikus harmóniát is. Két téridőügynök érkezik az űrállomásra, hogy fényt derítsenek az erő mibenlétére és megmentsék a világegyetemet a pusztulástól. Jelzete G 50.

Donato Carrisi Démoni suttogás című kötete is beilleszthető a borzongató regények, történetek sorába. Egy nyomozócsoport egy kegyetlenül agyafúrt bűnözővel néz szembe, aki 5 (illetve 6) kislányt rabol el, csonkít meg és gyilkol meg brutális módon. A nyomozók egy eltűnt esetekkel foglalkozó szakértőt, Milát hívják segítségül, ám egyre nehezebb rájönniük, hogy ki is a gyilkos és hol található a még életben lévő hatodik kislány. A helyzetet bonyolítja, hogy a megtalált kislányok holttesteinek helyszíne további borzalmas bűntényekre világítanak rá, így a gonosz és jó fogalma meglehetősen összekeveredik. A letehetetlenül izgalmas (saját tapasztalat) regény jelzete C 12. (A regény a Mila Vasquez-sorozat nyitódarabja, de Magyarországon nem fordították le egyelőre a szerző többi művét.)

Anne Bishop fantasztikus regénye a Vörös betűkkel két világ harcát meséli el. Az egyik oldalon a Mások állnak, a másikon pedig az emberek, akik a Mások prédáit jelentik. A két oldal között törékeny béke honol, amelyet egy Meggie nevű vérpróféta képes megingatni, aki megszökik a gazdájától és beáll a Másokhoz emberi közvetítőnek. Amikor a főnöke felfedezi, hogy keresik, akkor döntést kell hoznia, hogy vállalja -e a béke felrúgását vagy Meggietől szabadul -e meg... az urban fantasy-sorozat a New York Times bestsellere lett, jelzete B 67.

Végül egy újabb könyv, amely sorozatot ihletett: Margaret Atwood A szolgálólány meséje. Ez egy disztópia (negatív jövőkép), amely azt mutatja be, ahogy egy vallási fundamentalista országban a nőket (illetve egy részüket) arra használják, hogy csak és kizárólag a gyermekszülésnek éljenek. Ezeket a szolgálólányokat átnevelésük után terméketlen családokhoz helyezik ki, hogy "képességüket" a család érdekében használják fel. A regény főszereplője Fredé, akit egy este a Parancsnok (a ház ura) a szabályokkal teljesen ellenkező módon egyedül hívat a szobájába... jelzete A 94.

/Veres Tamás, tájékoztató könyvtáros/