Csak egy árnyék - aktuális újdonságaink

Mai válogatásunk műfaji megoszlását tekintve pszichothrillerből, krimiből és sci-fiből áll. Nézzük, milyen újdonságokat emeltem ki ma a kínálatból.

A történelmi rejtélyeket megoldó kalandregények a Da Vinci-kód óta a reneszánszukat élik, Dan Brown mellett Steve Berry és J. R. dos Santos is felkapott íróvá avanzsáltak. Ez utóbbi legújabb regénye a Vaticanum - Az ősi prófécia címet viseli és megtalálható benne a műfaj minden fontos eleme. Ősi titok, amely napjainkban kerül elő és megváltoztatja a világ sorsának alakulását. Ezúttal Malakiás jóslata kezd valósággá válni: a pápát iszlám szélsőségesek elrabolják és emellett kifosztják a levéltárat is, az egyházat kompromittáló iratokat viszik magukkal, amely romba döntheti az egész kereszténységet. Tomás Noronha (dos Santos állandó főhőse) magától a pápától kap megbízást és az idővel versenyt futva kell megakadályoznia a közelgő katasztrófát... Jelzete S 17.

B. A. Paris a Zárt ajtók mögött című pszichothrillerével robbant be a köztudatba, amelynek egyenes következménye, hogy futószalagon szállítja a hasonlóan jól megírt, fordulatos, közhelyként puffogtatott "letehetetlen" jelzőjű könyveket. Összeomlás című regénye a paranoiára épít. Cass Anderson, miután nem állt meg segíteni egy nőnek, furcsa telefonhívások kap és közben kiderül, hogy a nő halott... Casst a bűntudat az őrület szélére sodorja és tönkreteszi a memóriáját is... Jelzete P 38.

Karine Giébel Csak egy árnyék című regénye a fenti témát dolgozza fel egy másik irányból. Biztos mindenkivel előfordult már, hogy sötét utcán a háta mögé pillantott, mert úgy érezte, követik. Cloét heteken keresztül követi az árnyék, megfigyeli a legintimebb pillanataiban, hozzáfér a legszemélyesebb dolgaihoz, mégsem érik tetten, mégsem tudja elhinni senki, hogy valaki egyfolytában a nyomában van, azt hiszik, megbolondult... Mire mindenki rájön, hogy mi történik, késő... Jelzete G 45.

Paolo Giordano olasz író A prímszámok magánya című regénye 2017 egyik zajos könyvsikere lett. Az eredetileg fizikus szerző két ember (Mattia és Alice) összetartozását ábrázolja tűpontosan, azt is remekül éreztetve, hogy múltjuk, körülményeik és saját maguk miatt sosem lehetnek együtt, valami mindig közéjük fog állni. Jelzete G 46.

A Világsikerek sorozatban mindig lebilincselő és csavaros történetű kötetek jelennek meg. Nincs ezúttal sem másként, Robert Dugoni Szorul a hurok-ja is teljesíti az elvárásokat. Tracy Crosswhite (a szerző nyomozója) Seattle-ben egy sorozatgyilkos után nyomoz, aki kínosan rendezetten hagyja ott a gyilkossági helyszíneket. Tracy a régi nyomozati anyagok között kutakodik, hátha talál valami nyomot, amikor a főnöket leállítja az ügyről... Tracy ekkor gyanakodni kezd, lehet, hogy a főnökének is van köze az ügyhöz? Jelzete D 94.

 John Scalzi-t a sci-fi rajongóknak nem kell bemutatni, a Vének háborúja-univerzummal letette a névjegyét az asztalra. Most egy új világot teremtett, amelynek első darabja Az összeomló birodalom címet kapta. A birodalom az Egyesülés nevet kapja és a Földről kiáramlott emberek alapították. A birodalom léte azonban rendszerhibáknak köszönhetően veszélybe kerül, ezért egy tudósra, egy kereskedőre és magára a birodalom császárnőjére hárul a feladat, hogy megmentsék az emberi civilizációt. Jelzete S 24.

/Veres Tamás, tájékoztató könyvtáros/