Kirajzás - aktuális újdonságaink

Könyvtárunk a nyári szabadságolások után újra rendes nyitva tartással és rengeteg újdonsággal várja Kedves Olvasóit - ezekből szemezgettünk heti ajánlónkban. A nyár az utazásokról, pihenésről, kikapcsolódásról szól, aminek elengedhetetlen kelléke egy habkönnyű regény vagy kinek-kinek ízlése szerint egy borzongató krimi/thriller. Mindkét típusból megtalálható nálunk könyvek széles választéka.

Phil Doran sikeres író-producer volt, de az élete lassan összeomlik. A felesége meglepetésként vásárol egy házat Olaszországban, aminek Phil nem tud őszintén örülni. A Csábító Toscana közhelyekkel tálalva az útkeresés és az önmegismerés regénye lehetne, ám annál sokkal több: mintegy útmutatóként megtudhatjuk belőle az olasz élet apró csínját-bínját, a nem létező és a be nem tartott, de létező szabályok közötti különbségeket. Igazán szórakoztató Phil és felesége kalandjait, beilleszkedését végigkövetni egészen addig, amíg igazán új otthonra találnak Toscanában. Jelzete D 82.

A perui őserdő mélyén egy apró egységből álló fekete áradat turistákat tüntet el a Föld színéről. Kínában hirtelen nukleáris robbantást hajtanak végre egy bányavárosnál. Indiában emberek ezrei halnak meg. A világ minden táján egyszerre szabadul rá az emberiségre a több ezer éve alvó gyilkos pókok tömege, hogy hatalmas pusztítást vigyen véghez. Mit lehet ellenük tenni? Hogyan lehet védekezni? Miért pusztulnak el a pókok tömegesen néhány nap alatt? Ezekiel Boone Kirajzás című regénye a legalapvetőbb félelmeinkre játszik rá sikeresen, a kötet olvasása közben néha körültekintünk, hogy nincs -e pók a közelben vagy minden apró mozgásra érzékenyek leszünk. A könyv filmszerűen bonyolítja a cselekményét, a világ eszmélését, a tudósok versenyfutását az idővel... izgalmas, pörgő cselekményű regény, de a végkifejletre a trilógia végéig várni kell... Meg kell jegyezni, hogy a borító kifejezetten látványosra sikerült. Jelzete B 77.

Fiona Gibson könnyű hangvételű regényben taglalja azt a kérdést, hogy egy gyerekekkel rendelkező, de egyedülálló anyának szabad -e, illik -e újra randevúznia (akár három különböző férfival is?). A regény főhőse Alice, aki két kamaszfiút nevel, emellett édességgyártó vállalkozásba is belefog. A barátnői rábeszélésére három különböző korú és karakterű férfival is találkozgatni kezd, ám, hogy melyik lesz a befutó (ha lesz egyáltalán), az csak a regény végén derül ki. A könnyű hangvételű Anya randizni kezd jelzete G 45

Ruta Sepetys Amerikában élő litván menekült, akinek első regénye Árnyalatnyi remény címmel 2011-ben jelent meg. Saját élményeit is beleszövi Linának és családjának történetébe, akiket a szovjet titkosrendőrség Szibériába deportál szovjetellenesség címén. Lina azért küzd, hogy az apjának valahogy üzenni tudjon a börtönbe, hogy a családja életben van. Rajzaival küzd az elnyomás ellen és megmutatja, hogy a diktatúra borzalmaival szemben az emberi lélek fegyvereivel is lehet harcolni. Jelzete S 50.

Bíró Szabolcs regénye a Non Nobis Domine egy olyan korba és világba repít el minket, ahol a kegyetlenség és az erőszak, a reménytelenség az úr. A XIII. század végi Magyarországon nincs erős központi hatalom, kihalóban van az Árpád-ház, rablóbandák járják a vidéket. Ebben a helyzetben próbálja Vilmos megmenti a Templomos Lovagrendet Attila nevű unokaöccse nevelésével, ugyanis benne látja a rend jövőbeli reménységét. Attila azonban túlságosan önfejű, ezért európai útra küldik, így az ő szemén keresztül járhatjuk be a korabeli Magyarországot és a középkori Európát, figyelhetjük a viharos történelmi változásokat. Jelzete B 68.

Ilyenkor nyáron, forró estéken bizony jól esik egy pofa jéghideg sör. Valójában mennyit tudunk erről az italról, amely már az ókor óta része a mindennapoknak? Kik írtak a sörről? Milyen nóták szólnak erről az italról? A Lazi Kiadó A sör füveskönyvében olvashatunk különböző irodalmi szemelvényeket, dalszövegeket, mondásokat, vicceket a sörrel kapcsolatban, hogy tudásunk, műveltségünk birtokában még jobban meg tudjuk becsülni a seritalt. Jelzete S 83.

/Veres Tamás, tájékoztató könyvtáros/