Az élet kódja - könyvajánlónk

Ezen a gyönyörű, verőfényes, tiszta levegőjű nyári napon következzen aktuális újdonságainkból egy rövid válogatás.

Hunter S. Thompson kultregényéből, a Félelem és reszketés Las Vegasban-ból kultfilm is készült, ami itthon is nagy sikert aratott (amihez valószínűleg Nagy Feró szinkronhangja is hozzájárult). A hetvenes évek Amerikájában játszódó történet szerint S. Thompson elindul egy autós versenyről tudósítani és megtalálni az "Amerikai álmot". Ezzel szemben viszont az egész túra egy drogos ámokfutássá változik, amelynek beszámolójából született a regény. Hajmeresztő kalandok, képszerű leírások és egy hihetetlenül hihető utazás története ez. Jelzete T 50.

Katherine Webb regényében, Az angol lányban egy kezdő régész, Joan Seabrook kalandjait követhetjük végig Ománban. Joan célja, hogy feltárja a sivatagi erőd, Dzsabrín titkait, ám nem kap engedélyt a kutatásra, viszont megismerkedik a híres felfedezővel, Maude Vickeryvel, aki példaképe volt. Egyre jobban megismerik egymást, aminek hatására Joanban egyre erősebb a vágy, hogy felkutassa az erődöt, még ha katasztrofális következményei is lesznek... Jelzete W 36.

Egyre népszerűbbek könyvtárunkban is a történelmi regények, legyen szó a magyar őstörténetről, a Római Birodalomról vagy Bizáncról. Erről a birodalomról írt egy trilógiát Pusztai Andrea, amelyben széleskörű történelmi forrásokra alapozva festi meg a főváros és a birodalom pezsgő életét. Intrikák, politikai csatározások, szövetségi rendszerek is alakítják a bizánci udvar életét, valamint fontos szerepet kap a császárság és a magyarok kapcsolata is. A trilógia első két kötete (A sárkányölő, A zöld szemű kígyó) már kölcsönözhető, harmadik kötete idén érkezik. Jelzete P 98.

Szabó Gyuri bácsit, a bükki füvesembert nemigen kell bemutatni senkinek. Intézményünkben is nagysikerű előadást tartott, amire több százan voltak kíváncsiak. Azonban már nem csak élőszóban, hanem könyvekben is terjeszti hatalmas tudását, amit élete során a gyógynövényekről és a népi gyógyászatról összegyűjtött. Javasasszony unokája című könyvében vall önmagáról is, élettörténetéről és a különböző betegségekre is felfedi a gyógymódot vagy kúrát. Jelzete 615 Sz 14.

Végül pedig következzen egy fiatal tudományág korszakalkotó munkája: Jim Al-Khalili és Johnjoe McFadden Az élet kódja című könyve a kvantumbiológiát mutatja be, amely tudományág arra keresi a választ, hogyan lesz az egyszerű atomokból járó, gondolkodó, lélegző lény. A leghétköznapibb kérdésekre keresik a választ: pl. miért érezzük az illatokat, honnan tudják a madarak, hová repüljenek? Akit érdekel az efféle tudományosan, de érthetően és élvezetesen megírt munka, az 576 A 40-es jelzetnél megtalálj a könyvet. 

/Veres Tamás, tájékoztató könyvtáros/