A tavasz színe és a fonákja - aktuális újdonságaink

Kicsit módosított címmel került be mostani ajánlónkba a nagy francia regényíró Robert Merle fia, Olivier, aki apja munkásságát viszi tovább A színe és a fonákja című regényével, ami a Francia história ciklus folytatása, azaz inkább újrakezdése. Ugyanis a főszereplő maradt Pierre de Siorac, ám a történetet az eddig háttérbe húzódott szolgája, Miroul mondja el, kiegészítve és más szemszögből elmesélve az eddigi kalandokat. A történet a XVI. században játszódik, a helyszín pedig a Francia Királyság. Jelzete M 55.

Jack Reacher, a moziba is berobbant akcióhős (Tom Cruise alakításában) könyvben is visszatért, immáron sokadjára. A Lee Child által megteremtett szuperkatona ismét egy nehéz ügy megoldására vállalkozik. Ezúttal egy Esti iskola keretein belül egy titokzatos üzenet után nyomoznak, amelyben egy százmillió dolláros összeg is szerepel... Ez az egyetlen nyom, amin el lehet indulni, de valószínűleg hősünknek sikerül a közel lehetetlen is... Jelzete C 17.

Ezután egy habkönnyű és vicces (ahogy a borítón állítják) Lindsey Kelk regény következik, amelyet amilyen gyorsan fogyasztunk, ugyanolyan gyorsan el is felejtjük, de az efféle könyveknek pontosan ez a célja, mármint a szórakoztatás. Az Egy koszorúslány naplója főszereplője Maddie, aki a körülötte zajló eseményeket egy ideig tétlenül figyeli, nevezetesen kénytelen jópofát vágni legjobb barátnője férjhez meneteléhez, de egyszer úgy dönt, hogy saját kezébe veszi a sorsát és nem csak koszorúslány lesz belőle, hanem talán más is. Jelzete K 33.

Peter Robinson regénye a Világsikerek című sorozatban jelent meg, a címe pedig A forradalom gyermekei. Ebben Alan Banks felügyelő egy különös gyilkosságban kezd el nyomozni, ugyanis az áldozat senki számára nem hiányzik, a világ végén lakik és a zsebében lapul ötezer font... Szinte semmi nyom nincs, amin el lehetne indulni, ám a felügyelő és csapata igyekszik megbirkózni az üggyel, noha folyamatosan kapják a figyelmeztetéseket, hogy eddig és ne tovább... Vajon mi bújik meg a háttérben? Milyen nagyobb terv részese volt a szerencsétlen áldozat? A kötetből kiderül, jelzete R 76.

Jászai Mari (1850-1926) az egyik legnagyobb tragika a magyar színjátszás történetében. 1927-ben megjelent naplóját és emlékiratai a Szépmíves Kiadó fedezte fel (újra) és adta ki 2016-ban. Nem csak Jászai Mari színházi tevékenységéről, hanem szerelmi életéről és gondolatairól is olvashatunk az eredetileg nem nyilvánosságnak készült emlékiratban. Jelzete 792 J 49.

Végül pedig egy újabb kézikönyv a házi sörfőzéshez Mucha Attila tollából, aki saját tapasztalataira alapozva ismerteti velünk a sörfőzés minden csínját-bínját. Ezen kívül olvashatunk még sörkorcsolyákról, úti beszámolókról, más kultúrák sörfogyasztási szokásairól, sörös játékokról is. Hasznos könyv otthoni sörfőzéshez is. Jelzete 663 M 93.

/Veres Tamás, tájékoztató könyvtáros/