Tavaszi tárlat - aktuális újdonságaink

Igen, a címben említett évszakot vélhetően már mindenki nagyon várja, a tiszta levegőt, a lassan nyíló virágokat, a melengető napsütést... addig azonban van még egy pár hét hátra, amelyet a legjobban a meleg szobában, egy jó kávé vagy tea és egy könyv társaságában lehet a legjobban kibírni.

Spiró György Tavaszi tárlata egy izgalmas nyomozás eredménye, melyet a szerző egy cikk megtalálása érdekében vezetett le. Igen, egy újságcikk az alapja ennek a regénynek, de mondanivalójában azért jóval teljesebb: a sok 1956-os munka közül kiemelkedve igyekszik bemutatni a forradalom alatti hangulatot, valamint a megtorlás napjait, amelynek megrázó képei örökre belénk égnek, valósághű élményként követnek majd életutunkon. Ebből a regényből mindent megtudhatunk a diktatúrák eszközeiről, világáról, amely nem csak a magyar jellegzetességeket mutatja meg. Jelzete S 84.

Leslie L. Lawrence közkedvelt író és nyomozófigura olvasóink körében. A gyűlölet fája a nyomozó újabb kalandjait meséli el, amelynek során Lawrence úr Manilában egy lepkegyűjteményt tervez megvásárolni, ám már nincs kitől, ugyanis a tulajdonosa halott, ezek után a reptér majdnem felrobban és sorozatban következnek a szürreális kalandok, nagyobb mennyiségű hullával fűszerezve. A nyomozó útját érdekes figurák keresztezik, bajba is kerül, de semmi nem állíthatja meg, hogy Mindanao-ra, a rejtélyes szigetre utazzon és felderítse a szálakat. Jelzete L 86.

Oravecz Nóra internetes bloggerből lett író és egyfajta mentálhigiénés tanácsadó, azaz inkább meglovagolva az önmegvalósító hullámot, igyekszik ebben a témakörben a blogján és most már könyvekben is segítséget nyújtani a kétségbeesett embertársainak. Találd meg magad című kötetében a sikerek kezeléséről, az újabb célok kitűzéséről és a céltalanság okozta kiüresedésről olvashatunk. Jelzete 613 O 42.

Lionel Shriver Beszélnünk kell Kevinről című regénye tulajdonképpen levélbeli vallomások és gondolatkifejtések láncolata, amelyet egy megtört anya ír a férjének. Az anya ilyen jellegű megnyilvánulása annak következménye, hogy az alig 16 éves Kevin nevű (rendezett körülményekkel rendelkező családból érkező) fia nem sokkal a születésnapja előtt kivégez hét diákot, egy menzás nénit és egy tanár a középiskolájában. A büntetése enyhe, a következmények annál súlyosabbak. Megrázó történet anyaságról, házasságról, modern kori értékekről. Jelzete S 54.

A Holmi nevű irodalmi magazin antológiája vaskosra sikeredett, ami nem is csoda, hiszen negyed évszázad kortárs magyar irodalmát öleli fel. Antológia, azaz válogatott versek és prózai művek találhatók benne, de talán nem túlzás kijelenteni, hogy az adott 25 év legjava megtalálható ebben a kötetben. Néhány név a szerzők közül: Parti Nagy Lajos, Kertész Imre, Esterházy Péter, Krasznahorkai László, Spiró György, Nemes Nagy Ágnes, Térey János... sorolhatnánk még, de inkább beszéljen a könyv önmagáért: el kell merülni benne, fel kell fedezni. Jelzete H 76.

Az élethosszig tartó tanulás, saját magunk folyamatos képzése régóta a köztudatban van. Az tény, hogy minél több végzettségünk, képességünk (ún. skill) van, annál nagyobb az esély arra, hogy jól fizető állásba tudjunk elhelyezkedni. Maróti Andor A tanuló felnőtt című kötete a felnőttképzés hátteréről szól, a különböző életkorban lévő csoportok tanulási sajátosságait elemzi, valamint a felnőttképzési eszközöket veszi sorra. Jelzete 374 M 35.

/Veres Tamás, tájékoztató könyvtáros/