Mindig más történik - aktuális újdonságaink

Az év második hete - sőt, egyáltalán az első hónapja - nem igazán tartozik az év legizgalmasabb időszakai közé, ezért a legjobb, amit tehetünk, hogy betérünk a könyvtárba, felpakolunk megfelelő mennyiségű olvasnivalót, amivel ki tudjuk böjtölni a tavaszig tartó hideg és szürke időszakot. Ehhez nálunk minden feltétel adott, már beindultak az első könyvszállítmányok, tehát a tavalyi évhez hasonlóan idén is rengeteg új könyvvel gazdagodik az állományunk. Nézzük tehát, ezen a héten milyen újdonságok közül választhat a Kedves Olvasó!

Károlyi Csaba interjúkötete a Mindig más történik 25 beszélgetést tartalmaz közismert írókkal, akiket pályájuk egyik forduló- vagy csúcspontján kérdez a szerző. Egy-egy új kötet kapcsán az író és az olvasó személyisége áll a középpontban, tevékenységük magányossága, a szerzők pályaíve, jelentősebb mozzanatai. Többek között Szabó Magda, Dragomán György, Térey János, Grecsó Krisztián vagy hogy helyi kötődéssel is szolgáljunk: Darvasi László válaszol a feltett kérdésekre. Jelzete 894 K 21.

Irvine Welsh regénye a Ragasztó négy fiatalember barátságát követi végig hatvanas évektől, ezen keresztül pedig végigkövethetjük a skóciai Edinburgh fejlődését, változását is. A srácok nem mindig maradnak egymás közelében, az élet elsodorja őket egymástól, ám barátságuk, közös élményeik, múltjuk erős szállal köti őket össze. A néhol groteszt életképekkel, meglehetősen trágár stílusban megírt regény az akkori körülmények durvaságát igyekszik átadni stílusában. Jelzete W 56.

Lesley Pearse ismét egy lebilincselő történetet adott ki a kezei közül, amely messze túlmutat a regény történésein. A múlt nyomában című kötete egy tragédiát követő nyomozás, amelynek során Molly legjobb barátnőjének (akit meggyilkoltak) eltűnt lányát keresi az ötvenes évek Londonjában. Feladva addigi életét kénytelen megküzdeni a nagyvárosi léttel, a nőket sújtó hátrányokkal és talán még a szerelem is elkerüli... Jelzete P 49.

M. O. Walsh Fényed ki ne hunyjon című regényét a méltatások "gyönyörű könyvnek, jelentős könyvnek" nevezik, amelyben lehet némi igazság. A kötet egy visszaemlékezés, amely egy közösség életét meséli el. Az idillinek látszó kisváros életét egy fiatal lány meggyilkolása árnyékolja be. Az idő előrehaladtával nem csak a gyanúsítottak száma növekszik, hanem titkok is előkerülnek, a kirakós minden darabja a helyére kerül. Az olvasó a könyvvel együtt nyomoz és próbál választ adni a felmerülő, kínzó kérdésekre. Jelzete W 22.

James Clavell nagyívű regényeiről ismert, amelyek főleg Ázsiában játszódnak. Sógun című kétkötetes regénye a XVII. századi Japánt ábrázolja, azon belül egy hajótörött kormányos beilleszkedését a teljesen idegen és ellenséges világba. John Blackthorne magas szőkeként meglehetősen eltér az alacsony, fekete hajú japánoktól, ám mégis megpróbál beilleszkedni, megtanulni a nyelvet és a kultúrát. Közben beleszeret egy férjes asszonyba, ami még jobban komplikálja a helyzetet, emellett a polgárháborúba is belekeveredik az egyik fél oldalán. Izgalmas, lenyűgözően szép mese Kelet és Nyugat találkozásáról. Jelzete C 23.

Hasonlóan nagy ívű történet Lev Grossman Varázslók-trilógiája. A történet egy átlagos egyetemistáról szól, aki birtokába jut annak az információnak, hogy ő varázsképességekkel rendelkezik. A tudás birtokában kitűnő varázsló lesz belőle, ám a kalandok azután következnek, hogy egy rendkívüli tulajdonsága is napvilágra kerül. A trilógia a fantasy és a modern regény határvonalán egyensúlyoz és nagy vitát váltott ki a két tábor között. Jelzete G 67.

Napjainkat átszövi a terrorizmus és az újra lángoló közel-keleti konfliktusok, amelyek nagy része az Iszlám Állam számlájára írhatók. A radikálisan vallásos terrorszervezetről a Michael Weiss - Hassan Hassan szerzőpáros írt kimerítően alapos könyvet, amelyből megtudhatunk minden lényeges információt az ISIS-szel kapcsolatban. Hogyan alapították, milyen ideológiát követnek, mik a céljaik, milyenek a katonáik, hogyan működnek, ezekre a kérdésekre is választ kaphatunk a kötetből. Jelzete 327 W 44.

/Veres Tamás, tájékoztató könyvtáros/