Ami maradt - újévi könyvajánlónk

Új év, új kezdet - hagyományosan minden év ezzel a bevezetővel indul sok ember számára. Az új kezdet mindig jó dolog, ahogy az állandóság is, amilyet például a könyvtár jelent az emberek életében: a nyugalom szigete, amely igen nagy hatékonysággal ki tudja elégíteni az igényeket, a szavakban lefestett világok, tájak, tudományos eredmények között bárki találhat kedvére valót. Nézzük tehát a kínálatot:

T. R. Richmond Ami maradt című regénye egy digitális nyomozás története. A főszereplő Alice Salmon életét veszti, ám egy professzor megszállottan nyomozni kezd a halála ügyében. Mindenféle források alapján (sms, naplóbejegyzések, email-ek) összeállít egy könyvet, amiből talán kiderül Alice halálának igazi oka. Az könyv szerkezete a különböző források más betűtípusa miatt nem klasszikus regényként néz ki, de pont a túlzott tagoltság miatt nagyon pörögnek az oldalak és egyre jobban érdekelni kezd minket Alice valódi énje és élete. Jelzete R 72.

Új fordításban jelent meg Jack London regénye A zubbony. Csillagok vándora. Gergely Zsuzsanna munkája végre méltó magasságokba emelheti ez a mindmáig méltánytalanul ismeretlen regényt. Regény, aminek témája is van, de annál sokkal többet is a kezünkbe ad: önmagunkat vagy legalábbis az önmagunkhoz vezető utat mindenképpen megmutatja. Jelzete L 77.

Tom Hanks főszereplésével 2016 egyik sikerfilmje volt az Idegenek egy hídon, amely megjelent könyvalakban is, James B. Donovan tollából. Donovan volt az Amerikában lebukott Abel ezredes, a leghíresebb szovjet kém védőügyvédje, így ő az egyik aki hitelesen el tudja mesélni ezen kémhistória minden részletét. Az izgalmas, megtörtént eseményeket bemutató, thrillerbe illő könyv jelzete 355 D 81.

 

A könnyedebb, humorosabb naplóregények (lásd korábban például az Adrian Mole-sorozat) kedvelőinek idális olvasmány lehet Nina Stibbe regénye, a Szeretettel, Nina. Ebben Nina 1982-ben elszegődik egy családhoz bébiszitternek és tudósítja a nővérét mindennapi viszontagságairól, humoros történésekről. A levelek valóban léteznek, így tehát a húsz éves Nina életének egy megtörtént szakaszába is beletekinthetünk, valamint részben korrajzot is kapunk. Jelzete S 92.

Végül pedig, akik nyelvtanulással foglalkoznak, illetve most kezdenének bele, nekik tudom ajánlani a Pons Képes Szótár sorozatát, amelynek nálunk megtalálható angol, német illetve francia változata. A kis alakú, könnyen forgatható, témakörök szerint bontható kötetek gazdagon illusztrálva és kiejtési útmutatóval segítenek hozzá a minél hatékonyabb tanuláshoz. Jelzetük 801 P 55.

/Veres Tamás, tájékoztató könyvtáros/