Világrend - aktuális újdonságaink

Újra ajánlóval jelentkezünk, amelyet az újdonságok polcáról válogattunk Önöknek, a könnyebb választás érdekében (természetesen mint mindig, most is kiragadott könyveket mutatunk be, a teljes választék jóval bővebb.)

Henry Kissinger neve talán ismerősen cseng mindenki számára, világpolitikai kérdésekben rendszeresen felmerül a neve. Dolgozott Nixon és Ford elnöksége alatt biztonságpolitikai szakemberként, ezek után pedig tanácsadóként a mai napig jelen van az aktuális elnök körében. Meglehetősen jártas és naprakész az aktuálpolitikában, a biztonsági kérdésekben, ezért a mostani, kissé felbolydult világban kiváló útmutató lehet a Világrend című könyve. A hosszútávú folyamatok ábrázolásával máris könnyebben értelmet nyernek a mai események. Jelzete 327 K 57.

Könyvtárunkba is megérkezett és immáron 4 példányban kölcsönözhető a Harry Potter sorozat 8. része, a Harry Potter és az elátkozott gyermek. J. K. Rowling ezúttal két másik szerzővel együtt alkotta meg dráma formájában a felnőtt Harry és gyermekei kalandjait, amelyek 19 évvel Voldemort legyőzése után játszódnak. Újabb adalék a Potter-univerzumhoz, a rajongókat pedig új kalandok várják az R 90-es jelzetnél.

Térey János debreceni író-költő A legkisebb jégkorszak című verses regénye a nem is olyan távoli jövő utópisztikáját vetíti elénk. Az alapkoncepció szerinti politikai berendezkedés nem tűnik olyan lehetetlennek, ám egy hirtelen, tartós lehűlés (jégkorszak) alaposan felborítja az erőviszonyokat és minden szereplőnek újra kell fogalmaznia a céljait és új eszközökhöz kell nyúlnia. Új válaszok kellenek a társadalomtól, a politikai elittől, mielőtt az egész ismert világ összeomlik. A verses formába öntött korrajz jelzete T 44

Hargittai Magdolna kötete egy izgalmas művelődéstörténeti kézikönyv, témája Nők a tudományban határok nélkül. A szerző olyan női tudósokat, kutatókat emel valódi helyükre, akik eddig alulreprezentáltként jelentek meg a tudománytörténetben. A női egyenjogúság és a női teljesítmények elismerése világszerte hagy még némi kívánnivalót maga után, ám az ilyen munkák nagyban hozzájárulnak a megfelelő értékelési skála kialakításához. Olvashatunk Marie Curie-n kívül női biológusokról, tudós házaspárokról, kutatónőkről a világ minden tájáról. Igazán érdekfeszítő olvasmány, jelzete 001 H 31.

Ezen kívül - a teljesség igénye nélkül - kézbe vehetjük Gróh Gáspár A kultúra iránytűje című kritikai kiadványát (894 G 66), Konyhai tudástárunkat fejleszthetjük Jenni Davis könyvével (641 D 31). Elmerülhetünk a Kínálatmenedzsmentben (658 R 53), vagy A magyarság őstörténetében (930 Z 44). Kézügyességünket a szövethatású horgolással (tapestry) bővíthetjük (745 H 65), vagy irodalmi műveltségünket a Shakespeare-olvasókönyvvel mélyíthetjük (820 G 34).

/Veres Tamás, tájékoztató könyvtáros/