Bioko - aktuális újdonságaink

Bár lassan ráfordulunk az év végi ünnepi időszakra, olvasásra, művelődésre mindig kell időt szakítanunk, a rohanó hétköznapok forgatagában pedig különösen fontos ez a fajta léleksimogató tevékenység. Lássuk tehát, hogy miből lehet választani (természetesen az itt ajánlott kötetek csak szemelvények az újdonságdömpingből). 

Jessica Knoll Szerencse lánya című krimijét a méltatások szerint filmszerűbb, kiszámíthatatlanabb cselekménnyel rendelkezik, mint általában más szerzők első könyvei. A főszereplő, TifAni egy menő esküvőszervező, akinek életében minden tökéletes (vőlegény, munka, anyagi kilátások), a múltja azonban, amikor folyamatosan porig alázták, még mindig kísérti. Álarcot visel és az csak a regényből derül ki, hogy vajon ledobja -e ezt az álarcot vagy pedig elnyomja magában a sérelmeit... jelzete K 60.

Simon Scarrow több történelmi regénye is megérkezett a könyvtárunkba, amelyek témája főként a római legio élete egy katona szemén keresztül (A sas vadászata, Vérhollók, Vértestvérek, stb.). Bár egy személyről szólnak a történeti epizódok, ezeken keresztül kirajzolódik a Római Birodalom hatalmi küzdelmeinek és monumentális csatáinak korrajza, valamint a Brit-szigetek római kori történelméhez is közelebb kerülhetünk. Scarrow regényei az S 24-es jelzetnél találhatók.

Lauren Oliver Tünékeny lányok című regénye egy testvérpár útkeresését mutatja be. Dara és Nick eltávolodtak egymástól, miután Darát baleset érte és a súlyosan roncsolódott arca miatt kerülni kezdett mindenkit. Egy napon azonban Nick és egy 9 éves kislány is eltűnik, Dara pedig összefüggést sejt a két eset között. Nekiáll tehát fizikailag és képletesen is megtalálni az utat a testvéréhez. Jelzete O 32.

Marc Pastor a Barcelona árnyaival robbant be köztudatba, ám új regénye, a Bioko sem marad le színvonalban az első munkájától. Bioko egy sziget, amit a szóbeszéd a halál szigetének nevez. Ide kerül Moisés Corvó a nyughatatlan és öntörvényű katona, aki kezdetben örül, utóbb viszont rájön, milyen szörnyű helyre került. Természetfeletti jelenségek, könyörtelen bűnözők és elviselhetetlen klíma uralja a szigetet, ahol senki nem tudja, mire számíthat a következő pillanatban. Jelzete P 39.

Az Itt járt Britt-Marie egy olyan nő története, akinek 63 éves korában jut az a feladat, hogy újra felépítse az életét a nulláról. Háztartást vezetett, a férje cégénél segédkezett, ám ez a világ összeomlik, amikor elválnak útjaik a férjével és a kínosan pedáns Britt-Marienak dolgoznia kell. Egy Borg nevű városba kerül, az ifjúsági házat kell igazgatnia, a korábbiakhoz képest fenekestül felfordul az élete, azon kapja magát, hogy a helyi focicsapatot menedzseli és talán a szerelem is újra rá talál... Fredrik Backman regényének jelzete B 12.

A Trónok Harca továbbra is igen népszerű regényformában és sorozatként egyaránt. A Tűz és jég dala világát pontosan feltérképezni szinte lehetetlen, annyiféle kapcsolat, helyszín, cél és küzdelem van benne, folyamatosan új kérdések merülnek fel az olvasókban/nézőkben. Henry Jacoby és szerzőtársai rövid fejezetekre tagolva próbálják a lényeges kérdéseket megválaszolni, amelyek közben csak újabbak merülnek fel... a fantasyvilághoz hasznos segédeszköz jelzete 820 T 92.

/Veres Tamás, tájékoztató könyvtáros/