Hajsza - aktuális újdonságaink

Előttünk áll a négy napos hosszú hétvége, ami kiválóan alkalmas a kirándulás mellett a könyvekben való elmélyedésre is. Ehhez nyújt segítséget a könyvtárunk, ahol még holnap délelőtt is kölcsönözhetnek.

Az Oscar-díj elnyerése nagy port kavart a Saul fia című magyar film körül, amely előtte megszámlálhatatlan nemzetközi elismert is begyűjtött. Akadtak kritizálók, támogatók, de tény, hogy az elmúlt évtizedekben nem volt olyan film, amely elnyerte volna az aranyszobrocskát és Hollywood elismerését. A filmhez kapcsolódóan Váradi Júlia írt egy könyvet, amely az alapötlet megszületésétől a megvalósításig bemutatja az Oscar-hoz vezető utat. Interjúkat olvashatunk a készítőkkel, szereplőkkel, részleteket olvashatunk a filmet inspiráló Nyiszli Miklós naplójából, valamint érdekes kulisszatitkokat is megismerhetünk a film kapcsán. Jelzete 791 V 33.

Ben H. Winters regénye, a Gyilkosság világvége előtt érdekes koncepciót világít meg számunkra: vajon a biztos világvége tudatában mennyire fontosak az addig felállított szabályok? Regényének főszereplője egy nyomozó, aki a sorozatos öngyilkossági ügyeken dolgozik, ugyanis a biztosra vehető végítélet elől többen menekülnek ilyen módon. Azonban egy öngyilkosság több, mint a másik és Hank Palace nyomozni kezd a tettes után, miközben az összeomló USA várja a végítéletet. Jelzete W 80.

Nemere István legújabb könyvei egy trilógiát alkotnak, immáron mindhárom rész kölcsönözhető nálunk. Áté papnői tulajdonképpen nők egy társasága, akik úgy érzik, hogy elegük van a férfiakból, ezért bosszút esküdnek. Mindennek helyszíne a fővárosunk, főszereplői pedig Dr. Illés Fruzsina és bosszúszomjas segítői, áldozata pedig Géza, a kegyvesztett vállalkozó. A kriminek mindhárom része (Naponta fogsz meghalni, Engem nem lehet elhagyni, Véredben szunnyad a hóhér) kölcsönözhető az N 42-es jelzetnél.

Herman Wouk Hajsza című kötete nem az üldözött, hanem az üldöző szemszögéből mutatja be a mindenkit érintő folyamatot: a folyamatos pénzkajtatást. Ahol pénz van, ott követők, hívők, hajszolók is lesznek mindig. A főszereplő egy második világháborús veterán, aki a hadihajókon írta meg első regényét, amelyben igyekszik bemutatni a fentebb ábrázolt réteget, ám a regényének sikere beemeli az ábrázolt valóságban, 5 év alatt ő is a csúcsra tört. Hogyan dolgozza ezt fel, hogyan változnak a szabályok és a feltételek, mind kiderül a W 96-os jelzetnél.

Végül egy pszichológiai szakkönyv Dr. Belső Nórától, aki a depresszió témáját járja körül, méghozzá teljesen hétköznapi nyelven és inkább arra akar rávilágítani, mennyire hétköznapi betegségről, tudatállapotról van is szó. Arra a kérdésre is megadja a választ, hogy betegségről vagy "úri huncutságról" van e szó? Jelzete 616 B 46.

/Veres Tamás, tájékoztató könyvtáros/