Csészével a világ körül - aktuális újdonságaink

Ezen a szürke, esős szerdán nincs is jobb elfoglaltság, mint a könyvtár kényelmes foteleinek egyikében elmerülni egy üdítő történetben, legyen szó Jack Londonról (L 77), Móriczról (M 90) vagy bármelyik más szerzőről. Ebben az elmerülésben kíván segítséget nyújtani a könyvajánlónk, amelyben ma is 5 kötetet mutatunk be.

Elmerülős, izgalmas, akciódús sztori Tom Clancy Veszélyzóna című könyve, amely a szerző Jack Ryan nevű akcióhősének legújabb kalandját meséli el, akinek történetesen az apja az azonos névvel rendelkező elnök. Ezúttal a Kína próbálja világhatalmi törekvéseit érvényesíteni, amelyhez minden rendelkezésre álló eszközt bevetnek, még a virtuális térben is. Az elnök és fia feladata megakadályozni, hogy a hatalmi egyensúly megbillenjen és az USA, valamint a titkos kémszervezet léte veszélybe kerüljön... jelzete C 23. A sorozat további kötetei: Célkeresztben, Bűntudat nélkül.

Fábián Janka történelmi környezetbe helyezett regényei mindig is népszerűek voltak olvasóink körében. Ezúttal a 18. század elejére kalauzolja olvasóit az írónő, történetének főszereplője Az utolsó boszorkány, Sárosi Felícia, aki az üldözések miatt kénytelen titokban tartani örökségét és tudását. Azonban hamarosan olyan pozícióba kerül, ahol tud segíteni a szenvedőkön, azonban emiatt az ő sorsa is veszélybe kerül és természetesen a nagypolitika is hatással lesz életére. Jelzete F 10, a történet folytatása hamarosan megjelenik.

Péterfy Gergely még a nagy sikert aratott Kitömött barbár című kötete előtt írta meg az Örök völgy címet viselő "pannon meséjét", amelyet fikcióval kevert történelmi regényként jellemezhetünk. Pannónia provincia kései időszakában járunk, ahol két különböző ember - Pannonia szakrális vezetője, Fortunatus és Fulvio, a római ifjú - egyazon nőbe szeret bele, az egyik álmában, a másik pedig egy festményen. Mindketten elkezdik szerelmüket kutatni, közben pedig a Római Birodalom a barbár népek miatt a szétesés határára sodródik. A két külön ember útja vajon keresztezi -e egymást? Kiderült a P 62-es jelzetnél.

A Microsoft legújabb operációs rendszere, a Windows 10 még bőven újdonságszámba megy a legtöbb felhasználónál és bár a 8.1-es verzióhoz hasonlatosan használható, érdemes egy közérthetően megírt ismertetőt elolvasni, hogy maximálisan ki tudjuk használni a rendszer összes adottságát. Ehhez nyújt segítséget Bártfai Barnabás könyve, aki lépésről-lépésre mutatja be az összes funkciót, felhasználói felületet az alapoktól egészen a profi megoldásokig. A szerző rendszeresen jelenteti meg köteteit a legújabb operációs és irodai szoftverekről. Jelzete 681 B 36.

Világszerte több millió ember napja indul reggel egy csésze kávéval. Amióta felfedezték ezt a fajta frissítőt, a kávé népszerűsége egyre csak növekszik, amivel sajnos a termelés nem tud lépést tartani. A kávé kultúrtörténetét írta meg Szuna Noémi, aki bemutatja a különböző fajtákat, pörkölési, főzési eljárásokat, sorra veszi a kávéházak történetét és a kávéfogyasztás kultúráját is bemutatja. A recepteket is tartalmazó  Csészével a világ körül kultúrtörténeti érdekesség, jelzete 663 Sz 96.

/Veres Tamás, tájékoztató könyvtáros/