Újdonságaink - június

A könyvtári szezon hamarosan (azért nem olyan hamarosan) egy időre befejeződik, ideje tehát elkezdeni keresgélni egy klassz nyári olvasmány után, amit az esti alkonytól kezdve a délutáni kánikulai pihenéshez is fel lehet használni, esetleg tanulmányozni, ismereteinket, nyelvtudásunkat bővíteni. Könyvtárunk idén is bővelkedik forrásokban, szinte futószalagon érkeznek az újdonságok, olvasói kéréseknek eleget tevő kiadványok. Lássuk tehát a válogatást:

Elég jól megy mostanában Nyáry Krisztián szekere, az irodalmi köztudatba szerelmes könyveivel berobbanó irodalomtörténész legújabb kötetében, az Igazi hősökben olyan személyek életrajzát festi meg, akiktől talán soha nem hallottunk, de követendő példaként állhatnak előttünk az átlagemberek korlátait lebontó erőfeszítéseik miatt. Jelzete 920 N 91.

A másik hasonlóan sikeres szerző Szendi Gábor, aki rendszeresen jelentkezik táplálkozástudományi vagy éppen pszichológiai-lélektani kötetekkel. Az utóbbi időben errefelé tendál a kutatómunkája, legfrissebb könyve Az önértékelés csapdájában címet kapta. Ebben egy olyan problémát boncolgat, amire már számtalan könyv született, de végső megoldást egyik sem tud adni. Szendi sem ígéri a végső megoldást, csak talán egy kicsit közelebb kerülünk hozzá. Jelzete 150 Sz 59. A szerző többi kötetét is megtalálhatják könyvtárunkban a különböző tudományterületeknél.

A Tantusz-könyvek sorozatban jelent meg a Sikerpszichológia című kiadvány, amelynek segítségével fokozhatjuk mentális és fizikai erőnket is, titkokat és praktikákat árulnak el ahhoz, hogyan érhetünk egy olyan dolgokat saját erőnkből, amikről csak álmodtunk és profi sportpszichológusok módszereit is megosztják az olvasóval a szerzők. Jelzete 796 S 68. További Tantusz-könyvekről érdeklődjön könyvtárosunknál.

Az önismereti, önfejlesztő könyvek sorát bővíti Szabó Péter: Állj félre a saját utadból című kiadványa. Ebben a szerző ahhoz nyújt segédkezet, hogy a bennünk rejlő lehetőségeket maximálisan kihasználva úgy formáljuk életünket, ahogy mindig is akartuk. A boldogsághoz, sikerhez vezető út egyik eszköze megtalálható a 613 Sz 20-as jelzetnél.

Két újdonságunk is azt ígéri, hogy napi 15 perc ráfordítással meg lehet tanulni angolul illetve németül. A 800 W 70-nél található kötetek tovább bővítik, színesítik amúgy is változatos nyelvkönyvi kínálatunkat.

Stephen King íróként is rendkívül gazdag életművet tudhat magáénak, ám most Valerie Gold könyve rávilágít arra, hogy a sikerszerző magánélete is bővelkedett fordulatokban és viszontagságokban. Az életrajz mellett a megtapasztalt szörnyűségek is képesek valódi borzongást kiváltani az olvasóból, nem csak King fantázia teremtette regényei, amelynek vélhetően valós alapjai is vannak. Jelzete 820 G 50.

Az élet virágos oldala című regény egy virágkötőről szól, Caráról aki belecsöppen egy esküvő problémákkal zsúfolt világába, majd hirtelen azon kapja magát, hogy magát az esküvőt kell megmentenie, ugyanis a menyasszonnyal valami probléma van. Mary Kay Andrews limonádéregényének jelzete A 60.

Mélyebb mondanivalóval rendelkezik Scott Spencer: Végtelen szerelem című regénye, amely klasszikussá érett napjainkra. Két fiatal szerelmén és küzdelmén át mutatja be a 60-as évek Amerikáját, elemzi politikai és társadalmi kérdéseit, tehát többrétű munkáról van szó, amiből már két sikerfilmet is forgattak. Jelzete S 84.

Nina George Levendulaszoba című romantikus regényének fő témája az újrakezdés, egy fájdalmas veszteség után. Jean életéből egyszer csak kisétál szerelme, ezután a férfi nem tud gyógyírt találni hosszú ideig sebeire, csak másoknak segít gyógyulni. Aztán egy napon bekövetkezik az, amire nem számított: az ébredő szerelem elkezdi begyógyítani a sebet... jelzete G 36.

Jodi Picoult neve nem ismeretlen a könyvtárlátogatók számára, számtalan sikerregény szerzője, és mindegyik érzékeny témát dolgoz fel. A Törékeny című regényében egy házaspár hőn áhított babája extrém csonttörékenységgel jön a világra, így folytonos figyelmet igényel, amely hatalmas terhet ró a párra és a családra és milyen nehéz megőrizni a törékeny egyensúlyt a mindennapok során. Másik regénye, a Szívtől szívig fura alaphelyzetből indul: egy gyilkosságért elítélt férfi felajánlja szívét az egykori áldozata szívbeteg lányának, amely nagy felbolydulást okoz a kisvárosban. A polgári és vallási oldalról is megközelített kérdésben tökéletes komponálás eredménye a regény végéig tartó feszültség és izgalom, a korrekten megválaszolt kérdések. Picoult regényei a P 69-es jelzetnél találhatók meg.

Családtörténet és egy izgalmas világ bemutatása Sig Hansen regénye, a Halálos fogás. A norvég halászcsalád, a vikingek leszármazottainak életét bemutató könyv bővelkedik a mesterség kiváló leírásában és kalandokban, hihetetlen történetekben. Az igazán férfias foglalkozás bemutatása magával ragadhat mindenkit, férfit és nőt egyaránt.  Jelzete 639 H 15.

Lakatos Péter a kettlebell nevű sporteszköz szakértőjeként írt egy alapmunkát a vasgolyó használatáról, történetéről és könyvében egy nyolchetes edzésprogramot is közöl a sportolni vágyókkal. Elmondása szerint az eszközzel, amely világszerte sikeresnek számít kirobbanó erőt és egészséges testet szerezhetünk magunknak. 796 L 17.

Végezetül hagy hívjam fel a kedves Olvasók figyelmét, hogy június 27-én, a Szent Iván-éji kavalkádban könyvtárunk állományából már törölt könyvek megvásárlására is lesz lehetőség. Várunk szeretettel mindenkit a szokott helyen, a Múzeum udvarán!

/Veres Tamás, tájékoztató könyvtáros/