Kiküldött tudósítónk jelenti...

A szakmaiságomat nem feledve, Lutonban járva a helyi könyvtárat is behatóbban megvizsgáltam. Nem pontos statisztikákra voltam kíváncsi (bár kaptam egy e-mail címet, ahol feltehetem effajta kérdéseimet), csak a benyomásokra, működésre, atmoszférára. A galériába feltöltött képek mobiltelefonnal készültek, így a minőségük hagy némi kívánnivalót maguk után.

Luton egy 200 ezres város Angliában, így nyilvánvalóan nagy könyvtárral rendelkezik. A méreteit tekintve egy ötszintes, belül teljesen modernizált épületről beszélünk, amelynek azonban megvan a hagyományos értelemben vett, csendes, gondolkodásra, tanulásra ösztönző atmoszférája. Az öt szint mindegyike külön funkciót kapott, van itt külön gyermekkönyvtár (ott sajnos nem engedtek képeket készíteni, de méretre kisebbnek tűnt és kevesebb szabadpolcos könyvvel rendelkezett a mienknél, viszont a játszótér sokkal nagyobb volt és feltűnően sok szülő a számítógépnél ült gyermekével), felnőtt részleg, a Quiet Study-nak nevezett tanulótér, ahol tényleg egy pisszenést nem engednek. Külön részleget kapott a helyismeret, ahol a város és környéke történetét ismerhetjük meg, valamint itt található a családfakutató rész is.

Természetesen nem csak könyvtárként, hanem kulturális központként és színházként is funkcionál a hely, jelenleg éppen a Wordfest nevű rendezvénysorozat zajlik, könyvtári és egyéb programokkal, jelentős része ingyenes, de akadnak fizetős események is. Ingyenes még a Six Book Challenge, aminek az a lényege, hogy hat darab dokumentumot el kell olvasni (könyv, magazin, vers, stb.), amiről naplót kell vezetni, beregisztrálni a könyvtárba és a végén egy értékes nyereménnyel (vagy legalábbis olvasmányélményekkel) gazdagodik a résztvevő. Van még ezen kívül kezdő angol nyelvtanfolyam, amit önkéntesek tartanak.

Összességében, amit még megtudtam a könyvtárról, hogy ingyenes a beiratkozás mindenkinek (nekem az útlevelem és a lakcímet igazoló dokumentum elég volt hozzá), egy vonalkóddal ellátott kártyát adnak, amivel lehet kölcsönözni. A dokumentumokat 3 hétre vihetjük ki, amit ötször lehet hosszabbítani, ám bizonyos dokumentumok (pl. hangoskönyvek) kölcsönzéséért fizetni kell. Nagyfokú az online használat, előjegyzések, hosszabbítás, a visszavitt könyveket pedig automata segítségével is leadhatjuk. A városban egyébként öt fiókkönyvtár is található, a kikölcsönzött dokumentumokat bármelyikbe visszavihetjük.

A dokumentumok témakör szerint vannak jórészt csoportosítva, vannak idegennyelvű könyvek is, jórészt arab és kínai nyelvű munkák. Mivel rengeteg bevándorló van a városban, ezért a folyóiratok között szintén sok az arab nyelvű napilap, viszont magyar dokumentumot nem találtam. A könyvek jó állapotban vannak, a polcok rendezett képet mutatnak. A padlót mindenhol vastag, színes szőnyeg borítja.

Konkrétan egy modern, világos, nagy terekkel rendelkező könyvtárról beszélünk, amely tökéletesen megfelel a küldetésének és funkciójának, viszont örömmel konstatáltam, hogy ilyen téren egyáltalán nem vagyunk otthon lemaradva, sőt, tartjuk a lépést.

/Veres Tamás, tájékoztató könyvtáros/