Focitól antiutópiáig - újdonságaink

Természetesen az év elején - visszazökkenve az ünnepek után a rendes kerékvágásba - is bőven válogathatnak újdonságainkból a kedves Olvasók, ezeket a szokott helyen találják meg felnőtt részlegünkben. Íme néhány darab, szemezgetve a kínálatból:

Vinnie Jones angol futballista, színész önéletrajzi könyve, a Megindító meccs volt kiváló útmutató lehet arra nézve, hogy kemény munkával hogyan lehet sikereket elérni és szépen ívelő pályát befutni. A futballistából lett színész olyan ismert filmekben játszott, mint a Ravasz, az agy és két füstölgő puskacső, X-men, vagy a Tolvajtempó. Balhés pályakezdését, futballsikereit és filmszerepeit is részletesen a nyilvánosság elé tárja a szerző, amelyhez fotókat is mellékel több táblán is. A kötet jelzete 791 J 72.

Jeremy Wade kötete következik, amely az Édesvízi szörnyek címet viseli (televíziós műsorának is azonos címe van). A szerző szenvedélyes horgászként a világ édesvizeiben élő, hal-szörnyeket vadássza, legyen az aligátorhal, afrikai tigrishal vagy gyilkos harcsa. Világjárás, izgalom és feszült pillanatok várnak az olvasóra, emellett észrevétlenül halismerete is bővülhet. Jelzete 799 W 10.

Manapság egyre nagyobb divat illetve irányzat a természetközeli orvoslás, amelyhez nagy segítséget nyújthat következő kötetünk, a Családi gyógynövénytár, Csurgó Sándor szerzőségében. A Házunk táján sorozat tagjaként hasznos információkat tartalmaz a felhasználóknak és érdeklődőknek. A listázott gyógynövényekhez részletes leírás, skiccelt ábra és felhasználási javaslat is tartozik. A további tájékozódást bibliográfia segíti a kötet végén. Hasznos kiegészítője lehet minden természetközeli háztartásnak! Jelzete 615 C 86.

Forrai György és Józsa László közös kötetében, Az orvos nyomoz-ban különböző ismert vagy történelmi személyek halálának okaira keresik a választ. Periklésztől kezdve Napoleonon át, Karinthy Frigyesen keresztül számos politikus, költő és tudós feltűnik a könyvben, megismerhetjük rövid életútjukon keresztül betegségeiket és haláluk vélt vagy valós okát. A kötet jelzete 616 F 74.

Alex Bellos Alex Csodaországban című könyvének célja, hogy mindenkihez közelebb hozza a matematikát. A szerző szenvedélyes matekszeretetét érdekességeken, matematikatörténeti mérföldköveken, logikai játékokon keresztül igyekszik átadni. Érdemes megismerkedni ezzel a világgal, mert elég sok hétköznapi dolog része a matek (pl. sudoku, fejtörők, rejtvények). Talán az eddig általános hozzáállásunk is meg fog változni, ami a gyűlölt tárgyat kedvelt hobbivá változtathatja. Jelzete 510 B 46.

Tompa Andrea fura nyelvezetű, de megszokva igencsak gyönyörű hangvételű regényében a száz évvel ezelőtti Erdélyi viszonyokat mutatja be, két szemszögből is. A fő helyszín Kolozsvár, a kultúra akkori fővárosa, ahol két fiatal találkozik. Ez a találkozás, maga a folyamat és az akkori körülmények adják a regény gerincét, amely kultúrtörténeti szempontból sem elhanyagolható vállalkozás. Jelzete T 64.

Hasonló időszakban játszódik Rakovszky Zsuzsa regénye, a Szilánkok. A korszak a 20. század eleje, a történet helyszíne Sók kitalált települése, ahol a szereplők a kor változásaival ilyen-olyan módon igyekeznek azonosulni vagy szembemenni vele. Az útkeresés regénye ez, újságszemelvényekkel, naplórészletekkel tarkítva, amely talán napjainkban is megállná a helyét. Jelzete R 35.

Végül Horváth László Imre antiutópikus regénye kerül terítékre, melynek címe: Lett este és lett reggel. A történet szerint Paulus tábornok halála miatt a nácik nem támadták meg a Szovjetuniót, így sikerült megnyerniük a második világháborút és napjainkban is az árja faj uralkodik a világon, beteljesítve a Végső megoldás tervét. A naplóbejegyzéseken keresztül csaknem 70 éven át követhetjük a világtörténelem eme párhuzamos dimenzióban játszódó lidércnyomását és várhatjuk ki izgatottan, miként is alakul a naplóíró és a világ sorsa. Jelzete H 90.

/Veres Tamás, tájékoztató könyvtáros/