Álmatlanság ellen Közelkép - aktuális újdonságaink

Ismételten jelentkezünk a más szokásossá vált újdonságajánlóval, a heti termésből szemezgetve a következő köteteket emelnénk ki (természetesen ennél sokkal nagyobb az új könyvek volumene):

 

A népszerű, misztikus témákkal operáló írónő, Fejős Éva rendszeresen jelentkezik új regénnyel, a Mert nekünk szeretnünk kell egymást címet viselő, legutóbbi munkájának témája egy különös világ, ahová egy ajtón keresztül lehet eljutni. A főszereplő egy tizenéves lány, aki az ajtó mögött furcsa emberekkel és szereplőkkel találkozik, de rátalál a szerelem és önmagát is megismerheti. A különös történet az írónő rajongói számára biztos tipp, a kísérletezőknek pedig stabil kezdőpont lehet az életmű megismeréséhez.
Fejős Éva műveinek jelzete F 35.

A romantikus regények kedvelői igazán nem panaszkodhatnak a felhozatalra, a műfaj írói kitesznek magukért és ontják magukból az újabbnál újabb történeteket. Eloisa James sem tesz másként, a műfaj határait nem feszegető, de izgalmas és humorral fűszerezett művében, amit a Szépség és a Szörnyeteg hasonlatára húzott rá. A világra nyitott lány (Linnet) és a mogorva, magának való őrgróf (Piers Yelverton) szerelmének történetét feldolgozó Szelíd szépség című regényt a J 26-os jelzet alatt találják.

Manapság (írói és olvasó szempontból egyaránt) nagy népszerűségnek örvendenek az olyan regények, amelyek a krimi műfajában tartoznak, de receptekkel vannak kiegészítve, így gasztronómiai utazást is biztosítanak. A furcsa egyvelegnek rengeteg képviselője van, aktuális könyvünk szerzője, Jessica Beck is sorozatban gondolkodik (Donut Shop krimik). A Cukormázas gyilkosság főszereplője egy elvált nő, Suzanne, aki a válás után álmai megvalósításába fog, ami egy kis cukrászat, ahol fánkokat árul. A kis üzlete egy gyilkosság nyomán nyomozás- és pletykaszíntérré változik, ahol Suzanne-nak alkalma nyílik egy kis magánnyomozásra. A gyilkos kiléte és az ínycsiklandó receptek megtalálhatóak a B 43-as jelzet alatt.

Ian M. Banks-et a sci-fi rajongóinak nem kell bemutatni. A tavaly elhunyt író egyik utolsó regénye a Közelkép, amely a valóság és a képzelet határait feszegeti. A Kultúra-regények közé tartozó darab a küszöbön álló, minden eddiginél véresebbnek ígérkező háború előzményeit jeleníti meg, amely felfordulás egy gyilkossággal és egy fiatal nővel kezdődik, aki elindítja a civilizációkat elpusztító lavinát. Jelzete B 28.

David Foenkinos jelenleg Franciaország egyik legnépszerűbb írója. A Nathalie második élete (amelyből nagy sikerű film is készült) szerzőjeként magas elvárásokat támasztanak odahaza, a legújabb regénye, az Emlékek úgy tűnik, megugorja a lécet. A humoros és franciásan könnyed regényben egy írónak készülő portás családját ismerhetjük meg, és magát a főszereplőt, akik az emlékek gyűjtésének értelmére szeretne rájönni. Az elkallódó nagymama utáni nyomozással fűszerezett történet jelzete F 67.

Josephine Angelini regényfolyama a második és harmadik rész érkezésével teljessé vált. A Baljós csillagok, Álmatlanság és Istennő címeket viselő kötetek főszereplője egy különleges képességgel megáldott lány, akit látomások gyötörnek. Kiderül, hogy félistenként az istenek pusztítását kell megakadályozni, miközben a saját életét is helyre kell tenni. A többszöri apokalipszist megakadályozó Helen története az A 61-es jelzetnél található.

Október 6. kapcsán éppen aktuális Ballai László kisregénye, az Arcmás, amely Görgey Artúrról és az 1848-49-es szabadságharcról szól, mai környezetbe ágyazva. Olyan kérdéseket feszeget a kisregény, hogy megnyerhető lett volna -e a szabadságharc és ha igen, milyen módon? A mai környezet miatt aktuális társadalmunknak is kritikai képet nyújtó kisregény Ballai többi művével egyetemben a B 22-es jelzetet kapta.

Grecsó Krisztián napjaink felkapott és ünnepelt magyar írója. A hazai irodalmi élet egyik színfoltja, legújabb, közönségsikert arató munkája a Megyek utánad című regény. A főszereplője egy Daru nevű srác és a regényen végigvezetve az életében előforduló nőket követhetjük végig, amely kapcsolatok segítségével válik felnőtté. Daru kalandjaival a legtöbb olvasó azonosulni is tud, így válik értékessé a regény. Jelzete G 62.

Sándor Mihály nagy vállalkozásba fogott, amit sikerrel tudott teljesíteni: megírta a debreceni futballélet történetét egészen 1899-től napjainkig. A nemrégiben csodálatos, új stadionnal gazdagodott DVSC gazdag múlttal és sportélettel rendelkezik, amit érdemes volt megörökíteni ebben a nagy és részletes információkat, képanyagot tartalmazó kötetben. A Loki mellett a város egyéb futballegyesületeiről megemlékező kötet a 796 S 16-os jelzetnél található.

Várjuk továbbra is kedves Olvasóinkat, régi és új könyveink közötti böngészéshez kellemes időtöltést kívánunk!

 

/Veres Tamás, tájékoztató könyvtáros/