Házunk tája - újdonságajánló

Törökszentmiklóson és környéke mindig is bőven termelte magából az irodalmi affinitással rendelkező embereket. Gondoljunk csak Zsigray Juliannára, Szélpál Árpádra, vagy napjaink népszerű íróira: Münz Andrásra vagy Darvasi Lászlóra. Vannak azonban kevésbé ismert, de értékes szerzőink is, ezek közül szeretnék egyet bemutatni. Az ő neve Leleszy Béla (Pusztakengyelen született, mint Kovách Béla, élt 1887-1977). Jogi diplomát szerzett, de inkább íróként, újságíróként helyezkedett el, a világháborúk sodra azonban Kolozsvártól elröpítette egészen Pestig, ahol egy idő után politikai okok miatt hivatalosan nem folytathatta az újságírást. Gyári munkásként helyezkedett el, ám termékenysége nem hagyott alább, több száz novellája, regénye keletkezik, az egyik legnépszerűbb a Kamoa-titka, még 1926-ból. Ismertebb lehet még A Cardian-sugár, Az opálsziget vagy A fekete veszedelem című regények.

Több témában is írt regényeket, mint például magyar őstörténet, krimik, vagy fantasztikus regények. Könyvtárunkban a gazdag életműből egyelőre három regénye érhető el. Ezek közül kettő a történelmi regények közé tartozik.

Az őrs című regényében a honfoglalást háttérből kísérő tíz lovas hat heti történetét dolgozza fel, amely sokkal jelentősebb eseményeket is tartalmaz, mint léha poroszkálás a pusztán. Egész Európa változásai olvashatók ki, amelyek a honfoglalás környékén történtek. A regény rengeteg idegen vagy már elfeledett kifejezést tartalmaz, ezért (is) érdemes foglalkozni vele. A kötet végén szószedet és forrásgyűjtemény is található. Szintén a honfoglalás idején játszódik a Nyugat felé! cselekménye is.

Harmadik regénye már a sci-fikhez tartozik, ennek címe: Az utolsó csillaghajó. A termékeny szerző másik kedvenc témaköre volt ez, jelen regény témája szerint a Föld nevű bolygó segítséget kér a Vira bolygó lakóitól, mivel a Nap hamarosan szupernóvává változik és elpusztítja a Földet. Egy mentőhajó indul a földlakó fegyenc-leszármazottak megmentésére, és a hajón leselkedő belső veszedelemről sejtésük sem lévén igyekeznek sikeres mentőakciót végrehajtani. Hogy sikerül -e, az a regényből kiderül.

Leleszy Béla könyvei megtalálhatók az L 46-os jelzetnél, a szerző és munkássága iránt érdeklődők pedig a helyismereti részlegen juthatnak több információhoz, ahol megtalálható még A zür-züm légió című kötet is.

/Veres Tamás, tájékoztató könyvtáros/