Újra nyitva vagyunk - újdonságajánló

Az egy hónapos szünetet követően ismét az olvasók rendelkezésére állunk, ennek megfelelően megtelt élettel a könyvtár, az új könyvek polca pedig friss kötetekkel gazdagodott. Következzék a szokásos, rövid jellemzéssel ellátott ajánló, természetesen a teljesség igénye nélkül.

Aki a történelem, könyvkiadás története iránt érdeklődik, annak megfelelő, általánosan művelő olvasmány lehet Szabó András kötete, A rejtőzködő bibliafordító, amelyben Károlyi Gáspár életét és munkásságát taglalja. Nehéz dolga volt a szerzőnek, ugyanis Károlyiról elég kevés adat maradt fent, de mivel hosszabb ideje kutatja a témát, nyilván újabb és újabb adalékokkal kiegészítve alapos, minőségi munkát vehetünk kézbe. Károlyi az egyik legősibb kulturális örökséget hozta létre azzal, hogy lefordította és széles körben elérhetővé tette a Szentírást. Ezen kívül számos érdekes részletre bukkanhatunk. A kötet kölcsönözhető, jelzete 280 Sz 12.

A szépirodalomra áttérve bekerült állományunkba Hozleiter Fanny 'Mosolyka' könyve, a Te döntesz. Az önéletrajzi könyv egy kerekesszékes lány mindennapi megpróbáltatásairól, küzdelméről szól és útmutatást tartalmaz arról, hogyan vehetjük saját kezünkbe a sorsunkat, bármennyire nehezek is a körülmények. A kötet erőt adhat egy átlagembernek is, hiszem a sorokat olvasva saját problémáink mindjárt kisebbnek tűnnek. Jelzete H 77.

Peter V. Brett Démon-ciklusának első kötete, A rovásember ajánlója sötét fantasyt ígér, amely tele van démonokkal, akik veszélyeztetik a rovásokban lakó magúrok életét. Három fiatal magúr pedig elindul, hogy megóvja népét a további pusztulástól és szembeszálljon a démonokkal a jövő érdekében. A történet sablonosnak hathat, igazából a megvalósításon múlik minden, ám úgy tűnik, hogy a szerző megbirkózott a feladattal és jól teljesítette azt. Segítheti az olvasmányélményt az igényes kivitelezés, a jól olvasható betűtípus, valamint az eddig ismeretlen világ alapos kidolgozása. Jelzete B 88, folytatása A sivatag lándzsája is hamarosan érkezik.

Egy másik regényciklus első kötete is kölcsönözhető, ez pedig a világszerte nagy sikert aratott A föld gyermekei, Jean. M. Auel-től. A 80-as években indult ciklus 31 éven át íródott, hat kötetet számlál és igencsak tág világot alkotott meg. A Barlangi Medve népe az első kötet, az őskorban játszódik, romantikus elemekkel átszőtt történelmi regényről van szó, a főszereplő pedig egy Ayla nevű lány, aki családja elveszése után a Barlangi Medve törzsében nevelkedik és küzd nap, mint nap azért, hogy elfogadják. Jelzete A 95.

Berki Judit könyve - melynek címe Ülök a matracon - egy harmincas éveiben járó, egyedülálló nő társkeresési problémáit mutatja be, amelynek során önmagát is keresi a hölgy. A szerző jól ábrázolja a szinglik problémáit, érzékletesen meséli el a kalandokat, kudarcokat, amelyek helyszíne Budapest. A szingliirodalom egy darabját veheti kezébe az olvasó, de csalódni egészen biztosan nem fog. Az öt novellából álló kötet jelzete B 55.

 Más megközelítésben, más helyszínen, de hasonló társadalmi csoportot mutat be Claire Messud A király gyermekei című kötete. A harmincas New York-i értelmiség bohém és gondtalan életét titkok és hazugságok árnyékolják be, amelyek nem kerülnek felszínre egészen addig, amíg más típusú emberek nem érkeznek a megszokott közegbe és borítják fel az egyensúlyt. A helyzetet pikánssá teszi, hogy 2001 szeptemberében játszódik, így a saját világuk leomlását egy nagyobb világkép összeomlása is beárnyékolja, többszörös útkeresésre késztetve a szereplőket. Jelzete M 56.

Matthew Reilly regénye a kalandregények kedvelőinek fog tetszeni. A hat szent kő című kötet egy világszinten zajló versenyfutást mutat be, amelynek célja különböző pontokon hat mesebeli gyémántot elhelyezni, hogy megakadályozzák a világ pusztulását. A műfaj ismerőinek nem lesz újdonság, az érdeklődőknek pedig jó alkalom lehet ez a belekóstolásba. Jelzete R 51.

Szabó Dezső életművének újrakiadására a Lazi Kiadó vállalkozott, ennek egy darabja a Miért? című kötet, amely hat regényt és kisregényt tartalmaz.Az erdélyi író a két világháború közötti irodalmi élet jeles képviselője volt, aki nyelvi műveltségét is felhasználta művei megalkotásához, amelyek ettől élvezetes olvasmányokká váltak. Műveiben számos akkor filozófiai irányzatot felfedezhetünk, a romantikus stílus mellett. Jelzete Sz 13.

Ezek mellett újdonságként elérhető a Nemzeti Könyvtár című sorozat első 30 kötete, amely olyan műveket tartalmaz, amelyek méltán részei irodalmi örökségünknek. Rejtő-válogatás, Móricz Zsigmond Erdély trilógiája, Gárdonyi Géza: Az én falum és még sorolhatnám.

Folyamatosan várjuk olvasóinkat újabb és újabb kötetekkel, válogassanak kedvükre!

/Veres Tamás, tájékoztató könyvtáros/