Újdonságajánló

A nyári bezárás előtt is tele van újdonságokkal a felnőtt könyvtár polca, érdemes tehát ilyenkor is sűrűbben felkeresni részlegünket. Vágjunk is bele a friss kötetek ismertetésébe, a borítók képeit a galériában találja meg a kedves Olvasó.

 

Történelmi témájú könyvből több újdonsággal is szolgálhatunk és mind magyar szerző alkotása. Az első inkább családtörténet, emlékirat kategória, de hűen ábrázolja a XX. századi középosztály helyzetét. A kis kötetet Torjay Valter nyugdíjazott urulógus főorvos jegyzi, címe Egy középosztályi sors a XX. században. Szó esik benne a Torjay családról, valamint hogy politikai körülmények hogyan befolyásolják az ember és családja életét, szakmai sikertől, hozzáértéstől függetlenül. Tanulságos kötet, jelzete 610 T 67.

Vonyó József tanulmánykötete a jobboldali radikális pártok és személyek tevékenységét igyekszik feltárni az 1919-1944 közötti időszakban. Múltunk olyan szelete ez, amikor a kilátástalanság ahhoz vezetett, hogy a szélsőséges jobboldal utat tudott magának törni. Az elveszített világháború okozta csalódás táptalaja megfelelő körülményeket tudott biztosítani a zsidótörvények megalkotásához és egyéb radikális intézkedések meghozatalához. Olvashatunk benne Gömbös Gyuláról, a numerus clausus-ról, valamint, hogy az Európai szélsőjobbos vezetők hogyan befolyásolták Gömbösék politikáját. Jelzete 329 V 96. Következő kötetünk témája már a század második felébe kalauzol, Tabajdi Gábor könyvéből a híres-hírhedt III/III-as főcsoportfőnökség történetét ismerhetjük meg közelebbről, amit – valljuk be – még mindig igen nagy homály fed. Kezdő lépésként vegyük kezünkbe ezt a kötetet és az esetleírásokon keresztül ébredjünk rá arra, hogy milyen összetett és nagyszabású „munkát” végzett ez a szervezet. Jelzete 350 T 10.

Időben visszafelé haladunk, ugyanis Kozári Mónika munkája a a XVIII. századtól tárgyalja a magyarországi nyugdíjrendszer történetét, amely krónika egészen a második világháborúig tart. A ma már egyre aktuálisabb kérdést képező nyugdíj (meddig tartható fent ez a rendszer) bevezetése igen fontos lépés volt a társadalmi gondoskodás szempontjából. Igen részletes anyagot állított össze a szerző, tudományosnak és olvasmányosnak egyaránt nevezhető a kötet és nem csak a múltba, hanem a jövőbe is tekint. Részletes bibliográfia segíti a további tájékozódást. Jelzete 368 K 86. Még régebbi korokat idéz B. Szabó János kis kötete, ami a Corvina Kiadónál jelent meg, címe: Háborúban Bizánccal. A 11-12. századba kalauzolja olvasóit a szerző, aki bemutatja az Árpád-házi királyok küzdelmét az ezeréves birodalommal, mindezt európai politika- és kultúrtörténeti keretbe ágyazva. Az igényesen kivitelezett kötet számos illusztrációt tartalmaz és megismerhetjük belőle a korabeli harcosok fegyverzetét és felszerelését is, valamint szürke keretben érdekességeket is olvashatunk. Az általános műveltségünk fejlesztésére kiválóan alkalmas B. Szabó munkája, jelzete 943.9 Sz 16.

 

Más területre kalandozva a szakkönyvek között találjuk meg a már több pszichológiai, párkapcsolati könyvet is jegyző Pease házaspár, Barbara és Allan könyvét, amely A testbeszéd enciklopédiája címet kapta. Ebben a könyvben igen hasznos ismereteket szerezhetünk arról, hogy az emberek milyen testtartást miért vesznek fel, milyen tényezők és gondolatok állhatnak mögötte, így jobban le tudjuk reagálni az olyan szituációkat, amikor elég csak a jelekre figyelni, vagy pedig hatékonyabb lehet a kommunikációnk, ha „olvassuk” a másik testbeszédét. A könyv hozzájárul ahhoz is, hogy az életünk sikeresebb legyen, szerzett tudásunknak köszönhetően bizonyos élethelyzeteket jobban ki tudunk majd használni. Jelzete 150 P 49.

A szépirodalomra áttérve: teljessé vált Elek Ottó történelmi trilógiája, a Tanúság. A kötetek címe sorrendben: Miles adolescens, Betleniada és Rudolphus. A regényfolyam egy fiatal katona életét életét mutatja be a XVI. században, Buda eleste után. A régies nyelvezet is hozzájárul, hogy tényleg az adott korba képzeljük magunkat. Jelzete E 28.

/Veres Tamás, tájékoztató könyvtáros/