Útikönyvek a testnek és szellemnek

Végre beköszöntött az igazi nyári idő, bár a kánikula nem éppen kedvez a szabadtéri tevékenységeknek, ám a "normális" hőmérséklet, azaz a 25-28 fok már annál inkább. Ilyenkor az emberek nagy többsége nyaralást szervez, ami nem feltétlenül kell, hogy szállodában és medenceparton heverészéssel teljen, befizethetünk (vagy magunk is szervezhetünk) aktívan pihentető programokra is (főleg, hogy irodai munka esetén a testi tétlenség csak helyszínt vált, nem fordul át mozgásba). Ezekhez a szabadidős tevékenységekhez nyújt segítséget könyvtárunk az alábbiakban, két könyv segítségével is (plusz egy, ráadásként a szellemet utaztatja).

Az elsőben, amely Nagy Balázs nevéhez fűződik, a trekkingtúrázással ismerkedhetünk meg, mégpedig a Kárpátok Romániában található területén. A trekking nem más, mint a kirándulás egy aktívabb formája, magyar kifejezéssel gyalogtúra, ami sátorban éjszakázással párosul. Igazán természetközeli élmény, aminek segítségével olyan helyeket is meg tudunk közelíteni, ami például egy napos túra alatt nem. A kötet hasznos leírásokat tartalmaz a trekking fajtáiról, a szükséges felszerelésről, étkezésről, tudnivalókról, valamint komplett, többnapos túrákat is bemutat, különböző tájak, helyszínek szerint (Máramarosi-havasok, Kelemen-havasok, Királykő vagy a Fogarasi-havarok). Egyedülálló élményt kínálhat mindenkinek, egy-egy ilyen túra teljesítése nem csak a testünket, hanem a lelkünket is megerősítheti, kellőképpen pozitív (siker)élménnyé alakítva a nyaralásunkat. Jelzete 796 N 15.

A másik szabadtéri tevékenység, ami több napon keresztül is folytatható, pihentet és feltölt, az a kerékpározás. Legyen az a városban tekergés, vagy Balaton környéki túra, mindegyik típusnak megvannak a maga előnyei. Nagyvárosban kevésbé népszerű ez a fajta közlekedés a fejlett infrastruktúra hiányában, álmos alföldi kisvárosok viszont kiválóan alkalmasak az esti bicajozásra, főleg, hogy a forgalom elültével a levegő is kiváló, nem kell annyira a kocsikra figyelni. Örömteli egyébként, hogy folyamatosan fejlődnek és hosszabbodnak  bicikliutak, így még biztonságosabbá válhat a közlekedés, szervezhetünk kerékpártúrákat Magyarországon. A Frigoria Kiadó vastag füzete, amely már a hetedik kiadásával jelentkezik, 100 különböző kerékpártúrát ajánl szerte az országban, részletes, háromnyelvű leírással, látnivalók bemutatásával és alaposan kidolgozott térképekkel, amelyeket kitartóan és figyelmesen böngészve teljesen ismeretlen és izgalmas településekre bukkanhatunk, eldugva a világ elől, mégis tengernyi értékkel rendelkezve. Jelzete 912 K 39.

A szellemet egy időutazásra csábíthatjuk a következő kötetünk segítségével, mégpedig a történelmi Magyarország területén. A Magyarországi utazások címet viselő album különlegessége abban rejlik, hogy a 19. századi városokat festmények és akvarellek segítségével mutatja be, az alkotójuk pedig Georges Edward Hering (1805-1879), aki Széchenyi Istvánnak köszönte meg, hogy a közlekedés fejlesztésének segítségével beutazhatta hazánkat ("Magyarország ezidáig tiltott föld volt az európai utazó előtt, hisz annak oly hatalmas nehézségekkel kellett szembenéznie és oly sok akadályt leküzdenie; ám most, hogy gőzhajó közlekedik a Dunán, az út csaknem oly egyszerű lett, mint a Temzén vagy a Rajnán hajózni..." - írja az ajánlás). Ezen a képzeletbeli, kétnyelvű utazáson megtekinthetjük a különböző városokat, olyanokat is, amelyek ma már nem hozzánk tartoznak (Dévény, Déva, Fraknó, Kismarton, Újlak, Kolozsvár stb.) azok nevezetességeit, rövid leírásokat is olvashatunk hozzájuk. Érdemes elmerülni a szépen kiállított és szedett kötetben, igazi kincs lehet akár saját könyvespolcunkon is. Könyvtárunk a Márai-program segítségével jutott hozzá ehhez az albumhoz. Kölcsönözhetővé tettük, hogy Önöknek is olyan élményt okozhasson, mint a - benne szintén elmerülő - könyvtárosnak. Jelzete 908 M 17.

/Veres Tamás, tájékoztató könyvtáros/