Újdonságajánló a felnőtt könyvtárból

Aktuális újdonságainkról szól ez a bejegyzés, borítóképek, ahogy eddig is, a galériában találhatók. Kellemes böngészést kívánok a folyamatosan frissülő és kihelyezésre kerülő új könyvek között.

Ajánlónkat egy különlegességgel kezdeném: Babirák Hajnalka kötete egy alig vagy kevéssé ismert országba, területre kalauzol el minket. A helyszín a kaukázusi Georgia, azaz talán ismertebb nevén Grúzia. Az átfogó kötetből megismerhetjük az ország közelmúltbéli történelmét, aminek nagy részét képezi az Oroszországgal vívott háború is. A cikkeket is tartalmazó kronológia segítségével feltérképezhetjük a kultúrát, a magyarokkal való viszonyt, a diplomáciai helyzetet és nagyjából teljes képet kaphatunk erről a kis országról. A jelzete 947 B 10.

Papp István szintén egy teljes körűnek szánt munkával jelentkezik, az ő könyvének témája a magyar népi mozgalom 1920 és 1990 közötti története. Ez a mozgalom sem él annyira a köztudatban, pedig nagyon fontos, harmadik utat kínáltak a XX. század válságos időszakainak megoldására. Olyan nevek jellemzik ezt az irányzatot, mint Bibó István, Veres Péter, Szabó Dezső vagy Illyés Gyula. Érdemes áttekinteni és megismerni ezt a populista irányzatot mindenkinek. Jelzete 329 P 32.

Rátkai Tímea kötete egy olyan nap megszervezéséhez nyújt magas színvonalú segítséget, ami szinte minden lánynak gyerekkori álma: az esküvőhöz. Az évkönyv jelleggel, frissített kiadások útján aktualizált kötetben minden olyan intézendő dolog megtalálható (helyszín, költségek, nászút stb.), aminek segítségével zavartalanul ünnepelhet az ifjú pár. Hasznos tanácsokat olvashatunk az igényesen kivitelezett kötetben, a végén pedig a hirdetési blokkban különböző, a témával foglalkozó cégek elérhetőségeit is megtaláljuk. A kötet jelzete 392 R 75.

Ha már esküvő, akkor mindennél fontosabb, hogy a menyasszony legyen a legszebb. Ehhez szükséges a minél tökéletesebb kinézet, haj, smink, köröm. Ez utóbbihoz nyújt segítséget Donne és Ginny Geer könyve, a Körömcsodák, amelyben több, mint 50 féle stílust mutatnak be az egyszerűtől a bonyolult, de igen látványosig. Ezen kívül a körömápolás alapjaival is megismerkedhetünk, a szükséges eszközökkel és a stíluskalauzzal. A kötet jelzete 646 G 33.

A szakkönyvek után áttérve a szépirodalomra, elsőként Charles Bukowski Vegyes felvágott című kötetét ajánlom. A kortárs irodalom egyre ismertebb alakjának élete utolsó évtizedében írt novelláit és verseit tartalmazza a válogatás. A modern nyelvi eszközökkel (vulgaritás, trágárság), de mégis egyedi hangnemmel operáló gyűjtemény az erre fogékonyaknak lehet jó választás. Jelzetet B 96.

Szintén a világirodalom egyik távoli szegletét képviseli Imma Monsó spanyol írónő regénye, a Szavakból gyúrt ember, amely műfaji besorolásként a gyászregényt kapta meg. Amint a fülszövegen is olvashatjuk, a regény megírása is az írónő személyes gyászának egy szakasza, ám egyúttal azt is megmutatja saját példáján keresztül, hogyan lehet szerettünk elvesztését megfelelő módon feldolgozni. A humorral és szeretettel fűszerezett regény egyszerre lehet lesújtó és felemelő az olvasók számára. Jelzete M 84.

J. G. Farrell regénye, a Zavaros idők klasszikusnak is mondható abban az értelmében, hogy történelmi regény, amely a XX. század eleji Írországban játszódik. Szatíraként kifigurázva mutatja be az ír szabadságharcot, közben mégis rávilágít a társadalmi visszásságokra, igazságtalanságokra. Figyelhetjük közben magát az embert, ki a cselekmény során fokozatosan veszíti el a kívülállóságát és naivitását. A kötet a Valahol Európában sorozat részeként jelent meg a L'Harmattan Kiadó gondozásában. Jelzete F 28.

Kate Morton neve nem lehet ismeretlen a hazai olvasók előtt, több nagy sikerű regénye jelent már meg (Az elfeledett kert szintén kölcsönözhető könyvtárunkból). Legújabb kötete, a Távoli órák címet kapta, ugyanis egy 1941-ben feladott levél által keltett hullámokat mutatja be fél évszázaddal később. A cselekmény egy klasszikus angliai kastélyban játszódik, ahol szokás szerint minden csak látszat, a felszín alatt rejlő titkok és eltemetett emlékek csak némi bolygatás után kerülnek felszínre, mindenki életét felkavarva. A fiatal írónő lebilincselő regénye könnyed szórakozást ígér nyugodt estékre és pihenős hétvégékre egyaránt. Jelzete M 91.

 

/Veres Tamás, tájékoztató könyvtáros/