Újdonságok a felnőtt könyvtárban

Újabb könyvek váltak kölcsönözhetővé ezen a héten, következzen tehát a megszokott rövid jellemzéssel bíró válogatás, amely igyekszik felkelteni az olvasók figyelmét. A borítókat most is a galériában találhatják meg.

Ezen a héten a szakkönyvek közül két friss könyvet emelnék ki, amely az egyén saját képességeinek fejlesztésére, önismeretünk, öngyógyító képességünk fokozására tanít meg bennünket. Az egyik Christophe André és Francois Lelord szerzőségében megjelent Önbecsülés című kötet (jelzete 150 A 60), melynek alcímei az önszeretet, önkép, önbizalom. Ezen a három területen kíván a könyv hozzájárulni ahhoz, hogy az olvasó is maximálisan úgy viszonyulhasson saját magához, ahogy szükséges. Az alacsony önbecsülésből adódó problémák miatt saját magunk helyzetét nehezítjük meg az élet során, pedig nem árt tudni helyünket a világban, amihez szeretnünk és becsülnünk kell önmagunkat, azokat az értékeket fel kell ismernünk, amelyekkel hozzá tudunk járulni szűkebb vagy tágabb környezetünk épüléséhez. A Park Kiadó "Hétköznapi Pszichológia" sorozatában egyébként több hasznos kötet jelent már meg (párkapcsolattal, önismerettel foglalkozók is), amelyek szintén kölcsönözhetőek könyvtárunkból.

Kurt Tepperwein német természetgyógyász Az intuíció gyógyító ereje című kötetével ahhoz kíván hozzájárulni, hogy saját elménk és testünk erejét is latba tudjuk vetni a betegségekkel vívott nehéz és hosszú küzdelemben. Az talán köztudott, hogy pszichikai állapotunk nagyban hozzájárul akár a betegség kialakulásához, akár a gyógyulás sikerességéhez. Ezeket a pszichológiai energiákat, ami esetleg negatív irányba befolyásolná a folyamatokat, kell átfordítani úgy, hogy leküzdjük vele az adott kórt. Ehhez hit és akarat egyaránt szükséges. A gyakorlatokkal, tippekkel kiegészített kötet a 133 T 43-as jelzetnél kölcsönözhető.

A magyar szépirodalmat ezen a héten két kötet képviseli. Az egyik Forgách András 12 nő voltam című könyve, amely olyan novellákat tartalmaz, amelyek főszereplői az író által megszemélyesített nők. Ezek a nők különböző életkorban és élethelyzetben vannak, ennek megfelelően más és más problémával kell szembenézniük a hétköznapok során. Az olvasó szempontjából azért jó egy ilyen novelláskötet, mert mindenki megtalálja benne azt a típust, ami rá jellemző. A kötet jelzete F 72.

Sándor Anikó egy újabb zarándokútról ad számot legújabb kötetében. Az El Camino-t, a híres zarándokutat végigjárt és végigélt szerzőnő már több hasonló túrát tett itthon és a világban is, amelyekről mindig meghatározó élményekkel és új ismeretségekkel tért haza. Ezúttal Indiában jár és már az odavezető repülőúton veszélybe kerül az élete, így várható, hogy az ott tartózkodás is élménydús lesz. Jelzete S 14.

George R. R. Martin manapság igen felkapott író, köszönhetően a HBO-n futó Trónok harca sorozatnak, melynek alapját az ő Tűz és jég dala regényciklusa képezi. Ezen kívül is vannak művei természetesen, amelyet most kezdenek felfedezni a rajongói is. Ilyen kötet a Lázálom című horror-regénye, amely egy Lázálom nevű hajón játszódik, helyszíne pedig a Mississippi folyó misztikus környezete. Itt történnek furcsábbnál furcsább dolgok a hajó legénységével, mégpedig a 19. század derekán. A regény Martin fent említett ciklusával együtt az M 36-os jelzetnél kölcsönözhető.

Ha már ennél a műfajnál tartunk, meg kell említeni, hogy Dean R. Koontz két új regénye is elérhető a könyvtárunkban, mégpedig az Odd Thomas sorozat ötödik és hatodik kötete. A halottlátó története folytatódik, újabb és újabb kalandokkal, szellemekkel és a véletlen által odasodort társakkal. A rajongóknak kihagyhatatlan! Jelzete K 69. Ezen kívül kölcsönözhető már a Dexter sorozat legújabb kötete is, a címe Dexter és a végső vágás. Jeff Lindsay sorozatát a tévéből is ismerhetjük, főhőse egy olyan sorozatgyilkos, aki maga is sorozatgyilkosokat kerget nappal, éjjel pedig saját áldozatait szedi. Rengetegen nézték a televíziós sorozatot is, vélhetően számukra a könyvek is ugyanolyan tartalmas szórakozást kínálnak. Jelzete L 68, ahol mind a hét kötet megtalálható.

Manapság egyre inkább elszaporodtak azok a könyvek, regények, amelyek életérzéseket (főként mediterrán jellegűt) közvetítenek és egyben szakácskönyvként is funkcionálnak. A romantikus regényekben már régebb óta jelen lévő írásforma mostanra áttért a krimik műfajára is, egész sorozatokat szentelnek a hasonló műveknek. Joanne Fluke az egyik képviselője ennek az irányzatnak a Hannah Swensen esetei című sorozatában gyilkossági ügyeket boncolgat, miközben finomabbnál finomabb recepteket olvashatunk a főhősnő kincsestárából. A sorozat 12. kötete az Ünnepi szilvapuding és gyilkosság címet kapta. Érdekes kompozíció, érdemes megízlelni ezt a típust is.

Kellemes böngészést, jó szórakozást kívánok a felsorolt kötetekhez. Természetesen újdonságkínálatunk folyamatosan bővül és szélesedik.

/Veres Tamás, tájékoztató könyvtáros/