Retro évek sorozat

Új, általános ismeretterjesztő sorozat vált kölcsönözhetővé, amely a közelmúlt egy nagyobb szeletét mutatja be gazdagon illusztrálva és rövid cikkekkel bemutatva a magyar és világtörténelem alakulását. Ez a sorozat a Retro évek címet kapta, alcíme szerint "képes riport egy időutazásról", amelyet nem cáfol meg a tartalom sem. Az 1956-1989-ig tartó időutazás során évenként és témakörönként tekinthetjük át a közelmúlt eseményeit, amelynek nagy részét a mai fiatalok már csak a könyvekből vagy szüleiktől ismerik meg, akik viszont testközelből tapasztalták a szocializmus "vívmányait", a hidegháborús helyzetet vagy éppen a csernobili katasztrófa elhibázott kezelését is. Vidám pillanatokban, ma már megmosolyogtató plakátokban merülhetünk el, tényleg rengeteg képet tartalmaz a kiadvány (a 24 kötet összesen 4000 darabot).

retro2.jpg

A kötet különböző színnel jelölt rovatai a következők:

  • hétköznapok (háztartási eszközök, divat, tudományos és technikai fejlődés vívmányai, stb.) politika
  • politika (főleg a Kádár-korszak belpolitikája, a "legvidámabb barakk" hangulatjavító intézkedései, valamint a világhoz fűződő viszonyunk)
  • nagyvilág (a hidegháborús helyzet alakulása, az űrért folytatott versenyfutás, szabadságjogi mozgalmak)
  • kultúra (filmek, színészek, híres emberek, irodalom, művészet)
  • sport (magyar foci fénykora, világesemények, ismert küzdelmek)

retro1.jpg

A könyvek lapalji részén Időfonal segíti az események kronologikus elhelyezését térben és időben egyaránt, szinte csak címszavakban vázolva a történteket. A jó minőségű képekben nagyon könnyen lehet elmerülni, szinte észrevétlenül múlnak el a böngészés fél- vagy egész órái, amely nem csak a korszakot megélők számára, hanem a fiatalabb korosztály számára is megfelelő időtöltés lehet. Érdemes is időt szánni erre, hiszen rengeteg, akár eddig ismeretlen információval bővíthetjük az általános műveltségünket, amelyekről szüleinket is megkérdezhetjük akár.

/Veres Tamás, tájékoztató könyvtáros/