Újdonságok a felnőtt könyvtárban

Könyvtárunk felnőtt részlegébe folyamatosan érkeznek be az új könyvek, amiket igyekszünk minél hamarabb az Olvasók rendelkezésére bocsájtani. Az új könyvek polcára legutóbb kikerült példányokból szemezgetek most, amelyekhez rövid ismertetőt is olvashatnak, mintegy kedvcsinálóként. Az összes felsorolt könyv természetesen kölcsönözhető vagy előjegyezhető, ha épp valaki már lecsapott rá. A galériában a könyvek borítóit is megtekintheti a kedves Olvasó.

Rengeteg életmóddal foglalkozó könyv központi témája az önfejlesztés, azon belül is testi erőnk maximális kihasználása. A bennünk lakozó őserő kiaknázásához nyújt segítséget Marty Gallagher: Primitív őserő című kötete, amely edzésmódszerekkel, táplálkozással és a sport pszichológiai hátterével is foglalkozik. A vaskos könyv jelzete 796 G 21. Szintén a sporthoz kapcsolódik a következő újdonságunk, amely a Forma-1 egyik aktuálisan legnagyobb sztárjával foglalkozik, aki a sport történetének legfiatalabb világbajnoka, emellett Michael Schumacher méltó utódjának tartják: ő Sebastian Vettel, akiről René Hoffman írt könyvet, Sebastian Vettel: Út a csúcsra címmel. Ebből megismerhetjük a versenyző fiatalkorát és karrierjének eddigi állomásait. A kötet jelzete 796 H 73.

Kikapcsolódásunk egyik formája a társasági összejövetel, aminek témája vagy programja lehet akár egy jó kis társasjáték. Ezek közül az utóbbi pár évben vált felkapottabbá a póker, aminek több változata van és online formában is igen népszerű játék. A Napraforgó Kiadó Texas Hold'em Póker című kötetét azoknak tudom ajánlani, akik alapjaiban ismerkednének a játékkal, a kellékeivel, kifejezéseivel és szabályrendszerével. A gazdagon illusztrált kötet hasznos társ a nagy meccsek előtt is. Jelzete 794 T 48. A pókeren kívül a főzés is lehet közös vagy egyéni program is akár, ehhez rengeteg szakácskönyvet lehet találni a 641-es jelzet alatt. A legújabbat Nagy Tünde szállította, aki egy gasztroblogot szerkeszt (Ízbolygó) és ebből nőtt ki a szakácskönyve, a Konyhatündérképző. Egyedisége abban rejlik, hogy a recepteken kívül az alapvető konyhai eszközöket és eljárásokat is ismerteti, ha valakinek ezzel is gondja akadna. Gyönyörűen szedett és gusztusos képekkel illusztrált kötet, jelzete 641 N 29.

Irodalmi művek és szakkönyvek is érkeznek szép számmal könyvtárunkba. Utóbbiak közül az egyik Anthony Beevor könyve A második világháborúról, amely már ugyan gazdagon feldolgozott téma, azonban itt egy tömör, de teljes összefoglalását olvashatjuk a hadi eseményeknek, térképekkel és képekkel is illusztrálva. Jelzete 355 B 44. Umberto Eco legújabb kötete is elérhető a könyvtárban, címe Az értelmezés határai. Az Európa Kiadónál megjelent kötet a címével megegyező módon az olvasott szövegek értelmezését, annak minél teljesebb befogadását elemzi. Masszív szaknyelvezete miatt időt kell szánni az olvasására. Jelzete 810 E 13.

Szabó Lőrinc irodalmi tanulmányait, előadásait és kritikáit az Osiris Kiadó gyűjtötte egybe, ez a kötet tavaly jelent meg és nálunk is elérhető már. Ajánlani az irodalommal mélyebben foglalkozni kívánóknak tudom ezt, a kiadó megszokott szakmai színvonalát képviselő kötetet. Jelzete SZ 18. Az Irodalmi Jelen Kiadó egy Verstörténés című antológiával szolgál, amely a kortárs líra legjobb verseit kívánja a nagyközönség elé tárni. Jelzete V 75.

A szépirodalmi részleg is bővült természetesen. Könyv formájában is elérhető a nagy sikert aratott legutóbbi hollywoodi kasszasiker, a Wall Street farkasa, amelynek szerzője Jordan Belfort. A szerző saját életét jeleníti meg a regényben, hogyan lett a semmiből egy hatalmas vállalat tulajdonosa, elképzelhetetlenül gazdag és innen hogyan tudott a legmélyebbre zuhanni. Az igaz történetek mindig a legkelendőbbek. A kötet jelzete B 46.

Elérhető immár az Engelsfors trilógia második kötete is, a Tűz, amelynek szerzője Mats Strandberg és Sara B. Elfgren. Aki nem ismerné, annak röviden annyit érdemes erről a skandináv trilógiáról tudni, hogy misztikus történetről van szó, amelynek főszereplője hat gimnazista lány, akik egy gyilkosság kapcsán jönnek rá arra, hogy tulajdonképpen boszorkányok és nekik is hozzá kell járulni az ügy megoldásához. Izgalmas, fordulatos történetről van szó. Jelzete S 84, hamarosan érkezik a harmadik kötet is. Egy másik, de nem misztikus regény, ami világsikert aratott Vanessa Diffenbaugh kötete, melynek címe A virágok nyelve. A történet egy zárkózott lányról szól, aki virágokkal fejezi ki magát, amivel meg tudja változtatni a saját és mások sorsát is. Jelzete D 66.

A magyar irodalmat két kötet képviseli ezúttal, az egyik Takács Zsuzsa Tiltott nyelv című verseskötete, amely a Kossuth-díjas írónő gyönyörű elégiáit tartalmazza (T 21). A másik kötet Kubiszyn Viktor Foglaltház címet viselő regénye, amely igyekszik a drogosok mindennapjait, a kábszerfüggők világát bemutatni. A szerző saját maga is függő volt, így önéletrajzi ihletést is felfedezhetünk a regényben, emellett súlyos problémára hívja fel a figyelmet. Jelzete K 97.

Kellemes böngészést kívánok mindenkinek!

/Veres Tamás, tájékoztató könyvtáros/