Tom Wood, az új thriller-mester

Könyvtárunk szépirodalma, azon belül is a thriller műfajának spektruma egy újabb szerzővel gazdagodott: ő az angol Tom Wood, aki A bérgyilkos és Az ellenség című könyveivel hamar a sikerlisták élére került. Pergő cselekmény, folyamatos feszültség és nem lankadó izgalom jellemzi a könyveit, nincs olyan fejezet, aminek a végén ne lenne valami csattanó. Persze ez már régi, jól bevált trükk az irodalomnak ezen szegletében, de nem mindegy, hogy valaki milyen módon alkalmazza ezeket a jellemzőket. Woodnak sikerült minden hozzávalót megfelelő arányban adagolnia, ezért sikeresek a Victor nevű bérgyilkosról szóló könyvei (ugyanis van olyan szerző, akinél a kidolgozatlanság vagy a cselekmény hiányosságai bizony olyannyira elrontják az összképet, hogy szenvedés végigolvasni a könyvet). Hasonlóan mesteri könyveket ír, mint Dan Brown (B 90), Ken Follett (F 69) vagy Sidney Sheldon (S 54).

Könyveinek főszereplője Victor (vagy fedőnevén Tesseract), aki még nincs harminc éves, de bűnlajstroma egy másik életre is elegendő volna. Victor bérgyilkos, az egyik legjobb a szakmában, eddig viszonylagos feltűnés nélkül végezte a dolgát. A legutolsó megbízásánál azonban valami félresikerült, ezért a fél világ, az oroszok, a CIA és a saját megbízói is a nyomában vannak. Nem könnyű azonban túljárni az eszén, az első rész végén mégis kénytelen az életéért cserébe a CIA megbízásait teljesíteni. Könyörtelen mivolta ellenére mégis olyan jellemrajzot kap, hogy "kedvencünkké" válik igen hamar, amiben nagy szerepe van annak, hogy ő is üldözötté válik. Az emberi érzések szándékos elnyomása a munkája része, a magányosság pedig szükséges ahhoz, hogy minél láthatatlanabb legyen. A főszereplőn kívül azonban a többi karakter is rendes kidolgozást és személyiséget kapott, amiről könnyű eldönteni, hogy szimpatikus -e vagy sem.

A történet rögtön beszippant és egyszerűen letehetetlenné varázsolja a könyveket, ami nem is baj, mivel a mesélés színvonalas, Victor karakteréről és múltjáról folyamatosan csöpögteti az információkat a szerző, aki jól ábrázolja a főhősünk fejében zajló gondolatokat, a veszélyhelyzetben alkalmazott taktikákat, valamint kiválóan mutatja be a bérgyilkos profizmusát. Folyamatos a helyszínváltás, Oroszországban, az USA-ban, Afrikában is megfordulnak, Budapesttől és Bukaresttől kezdve Hamburgon át a világ minden táján zajlanak az események, több szálat is vezetve egymás mellett. Különösen a második kötet nyitómondata vált a kedvencemmé: "Gyilkolásra alkalmasnak ígérkezett a reggel."

A könyvek kikapcsolódásra ajánlott könnyű olvasmányok, a pörgős cselekmény és a jól felépített párbeszédek miatt haladós az olvasás (ehhez nyilván a kiváló fordítás is hozzájárult), amit segít a jól megválasztott papír és a rá nyomtatott betűtípus (ez amúgy is jellemző az Európa Kiadóra), amely nem terheli a szemet. Többször olvashatónak tartom mindkét kötetet, bár rengeteg ilyen típusú regény van a piacon, kezdve a Világsikerek sorozat számolatlan tagjával, ám ezen belül Tom Wood műve a jobbak közé tartozik.

A kötetek kölcsönözhetőek a W 95-ös jelzetnél, a felnőtt könyvtárban.

 

/Veres Tamás, tájékoztató könyvtáros/