Gyermek-Könyv-Sarok: minden, ami egy könyvbe belefér...

Könyvtárunk mindig igyekezett állományát gazdagítani naprakész irodalmak, szakkönyvek beszerzésével. Ezzel gyermekkönyvtárunk részlege sem kivétel, ahol igyekszünk gyermekolvasóink igényeit is szem előtt tartva, ezen kiadványokkal bővíteni. Gyermekkönyvtárunkban kb. 23 000 kötet könyvből, közel egy tucat folyóiratból válogathatnak az oda ellátogatók. 2 500 kézikönyv gazdagítja a kis kutatni vágyók tudását.

Intézményünk helyet biztosít az egészen kicsi, még közösségbe nem járó gyermekeknek és édesanyjuknak a szabadidő kulturált eltöltéséhez, kikapcsolódáshoz. Így részlegünket nemcsak a betűkkel ismerkedő, az olvasást gyakorló, de még járni nem tudó gyermekek is látogatják. Ezzel is eleget téve küldetésünknek, mely az olvasóvá nevelést szolgálja.

Természetesen, a „babakorú” gyermekeknek is szolgálunk kölcsönözhető leporellókkal, képes- és mesekönyvekkel, különböző játékokkal, amit helyben használhatnak. A Szülők pedig a gyermekneveléssel kapcsolatos szakirodalmat forgathatják nagy haszonnal. Számtalan állatos és gyermektörténeteket, kalandregényeket, történelmi regényeket, tudományos könyveket régmúlt időkről, érdekes emberekről (a teljesség igénye nélkül) is találhatunk gyermekrészlegünkben.

Mivel itt a tavasz, ébredezik a természet, utunk (akár) vezessen a természetbe egy barlanglátogatásra vagy egy remek szabadidőparkba a Duna vizének közelében. Első ajánlónk, az esetleg már sokak által ismert Budapest gyerekekkel című könyv új(ra) komponálására esett, mely megújult külsővel és felfrissült tartalommal (Farkas Zoltán, Kieferné Pulai Veronika, Sós Judit, Szabó Mária szerzők által készített) a Budapest-Balaton gyerekekkel címet kapta (Jel-kép Kiadó gondozásában megjelent). A kiadványt Bátki László színpompás térképei és illusztrációi gazdagítják.

Már a cím is sok mindent elárul a könyv tartalmáról. Budapest mellett a számtalan gyermekprogrammal gazdagodó Balaton bemutatását is feladatául tűzte ki célul: egy kis tudástár, útikönyvbe csomagolva… mely sok hasznos információval szolgálhat gyermeknek, felnőttnek egyaránt, természetesen gyerekszemmel.

Ízelítőül: a Belváros sokszínűsége és a változatos gyerekprogramjai nemcsak a fővárosiakat, de a vidéki családokat is útnak indíthatja. Magyarország klasszikus közgyűjteményei, a Nemzeti Múzeumtól a Néprajzi Múzeumig vagy akár a 268 m hosszú és 96 m magas Országház megtekintése, megismerése is remek időtöltés lehet az oda ellátogatóknak.  Ezeken kívül számos egyedi kiállítás (bélyeg, posta, zászló stb.) is megtekinthető. Érdekes információkkal szolgálhat a kiállításaiért és látogatóbarát programjaiért 2004-ben Az Év Múzeuma címet elnyerő Terror Háza Múzeum is. Mivel nem a szokványos múzeumi felépítést követi, így főleg látványos képi és hanghatások, folyamatos videófilmek sorozata fogadja a látogatókat, mely első alkalommal még a felnőttek számára is nehezen feldolgozható, követhető.

Felkereshetjük az Észak-Budai Pál-völgyi barlangot, felfedezhetjük a történelmi érdekességekkel teli Gödöllőt és környékét, ahol a Királyi Kastély mellett, az ország legnagyobb vízividámparkja található, "bejárhatjuk"a Dunakanyart, túrázhatunk a Pilisben, amely Budapest környékének az egyik leghangulatosabb kirándulóhelye. Akár 20 perc alatt is végigjárható az egész szurdokvölgy még a kisebb gyerekeknek is... majd egészen a Balatonig túrázhatunk. Keszthely és környéke, Siófok, Balatonlelle és az egyik költő géniuszunk,  József Attila Emlékházát is felkereshetjük Balatonszárszón. Gyönyörű látványt nyújt a híres tihanyi levendulamező, majd megmászhatjuk a félsziget legmagasabb pontját, a Csúcs-hegyet (235 m), melyet érdemes a levendulavirágzás idején tenni, azaz június második, illetve július első felében.

Az egyik legautentikusabb balatoni programnak számít a vitorlázás, ami a mai viszonylatban már megfizethető. Gyerekek és szülei számára érdekes kulturális programok, múzeumok, színházak, táncházak színes kínálata jellemzi a kiadványt. Számtalan kirándulási ötleteket ajánl: barlangok, strandok, állatkertek, vadasparkok, lovardák. Hasznos és érdekes időtöltési lehetőséget, mint pl. repülés, hajózás, gokartozás. Játszóterek, játszóházak, cukrászdák, gyermekbarát éttermek tárházát sorakoztatja fel a teljesség igénye nélkül.

Kedves és színes gyermek útikönyv, mely elsősorban hasznos, információkban gazdag, gyermekek és felnőttek számára egyaránt ajánlható tematikus, tárgymutatóval ellátott kiadvány. Kölcsönözhető példányunk megtalálható a 914 B 92 szakjelzet alatt.

 

(Medgyessy Klára, feldolgozó könyvtáros)